Ce spune procuratura despre dosarul intentat pe numele magistratului Ion Druță

(UPDATE 16:55) Procurorul General interimar a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, se amnunţă în comunicatul de presă al instituţiei. 
Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

"În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că este plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.", precizează Procuratura Generală. 

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, judecătorul CSJ riscă o  amendă în mărime de până la 500 mii lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Ştirea iniţială:

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, este cercetat penal pentru îmbogăţire ilicită. Consiliul Superior al Magistraturii a admis astăzi solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, şi l-a lăsat pe acesta fără imunitate.

De asemenea, membrii CSM l-au suspendat din funcţie. Druţă nu era la muncă şi nici nu a răspuns la telefon pentru a comenta situaţia. La scurt timp, la biroul său au fost efectuate percheziţii.

Procurorul anticorupţie, Eugeniu Rurac, a refuzat să ofere detalii despre cauza penală în care figurează Druţă.

"A fost efectuată percheziţia în biroul de serviciu al domnului Druţă. Atât vă pot comunica", a declarat Eugeniu Rurac, procuror anticorupţie. 

Dosarul penal pentru îmbogăţire ilicită a fost iniţiat pe numele lui Druţă, după ce procurorul general interimar a solicitat acordul CSM în acest sens. Reprezentanţii instituţiei au evitat să spună însă numele judecătorului căruia i-au retras imunitatea.

"-Sesizarea a fost examinată în şedinţă închisă. La moment nu vă pot da nici numele, nici articolul şi nici din care instanţă face parte judecătorul.
- A fost şi suspendat din funcţie magistratul?
- Da, a fost suspendat din funcţie", a menționat Dorel Musteață, șef interimar al CSM. 

Potrivit declaraţiei de avere din anul 2018, Ion Druță deţine un teren pentru construcţii, o casă de locuit de peste 180 de metri pătrați, care ar costa 1 860 794 de lei, dar și un apartament de aproape 70 de metri pătrați, a cărui valoare declarată este de 387 de mii de lei.

De asemenea, soții Druță păstrează la bancă peste 14 mii de euro și aproape 24 de mii de lei. Magistratul a declarat anul trecut venituri de aproape 420 de mii de lei, obţinute la locul de muncă, iar soţia sa - aproape 230 de mii de lei. Şeful CSJ a fost demis în iunie de CSM, după ce premierul Maia Sandu a dat buzna la şedinţă şi a cerut membrilor CSM să-i concedieze pe mai mulţi magistraţi. Druţă, însă a fost restabilit ulterior în funcţie printr-o decizie a Curţii de Apel Chişinău.

CITEȘTE ȘI: Judecătorul lipsit de imunitate este Ion Druţă. Procurorii fac percheziţii în biroul acestuia

loading...

Lasă un comentariu