Ce spune Pavel Filip despre 100 de zile ale Guvernului Sandu

Embed:

Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, critică dur acţiunile antipopulare ale executivului condus de Maia Sandu. Fostul premier condamnă deciziile luate în lanţ privind majorările de taxe şi impozite şi faptul că proiectele sociale au fost oprite. Pavel Filip afirmă că actuala guvernare a păşit din start cu stângul.

"La 100 de zile de guvernare, ne simțim de parcă oamenii au cumpărat un produs la care au văzut multă publicitate la TV, iar acum, după perioada de probă, au înțeles că totul era doar reclamă, iar produsul nu funcționează cum trebuie și ar vrea să-l returneze. Multe promisiuni, puține realizări", a spus PAVEL FILIP, deputat PDM.

Potrivit lui Pavel Filip, după instalarea executivului condus de Sandu s-au scumpit şi tarifele la utilităţi.

”Lumina s-a scumpit cu până la 15% pentru locuitorii din nordul țării, iar pentru cei de la sud și centru – cu 5 procente. În comparație, în primele 100 de zile ale guvernului nostru, am ieftinit cu 10% lumina, iar tarifele la gaz au fost micșorate cu 10,9%", a spus PAVEL FILIP, deputat PDM.

Liderul democrat susţine că guvernarea a descurajat şi business-ul, iar mulţi oameni de afaceri își închid firmele. De asemenea, Guvernul a pus cruce mai multor proiecte sociale, spune fostul premier.

Executivul Sandu a redus finanţarea pentru programul "Drumuri bune", de la peste 2 miliarde de lei – la 600 de milioane de lei. Au fost micşorate alocaţiile pentru programul Prima Casă, de la 70 de milioane la 12 milioane, iar proiectul "Un doctor pentru tine" a fost închis. Nu au fost singurele somenii afectate.

"În primele 100 de zile de activitate, acest guvern a închis, atenție, 7 școli. Guvernul actual a tăiat 30 milioane de lei de la reparația grădinițelor. În consecinţă, nu vor beneficia de reparații 55 de grădinițe din 48 localități", a spus Pavel Filip.

Totodată, Pavel Filip constată că alianţa ACUM-PSRM a reuşit, în trei luni, să-şi încalce propriile angajamente. Depolitizarea promisă în campania electorală a devenit o politizare masivă, iar instituţiile statului s-au umplut de cumetri şi de fini şi de membri de partid.

"Au promis depolitizare. În rezultat: noul executiv a dat afară doar într-o singură zi 65 de funcționari, au plecat toți secretarii de stat din ministere, iar guvernul a decis ca aceste funcții să fie politice și să nu mai fie ocupate prin concurs, astfel încât fiecare să-și poată numi cumetrii după bunul plac", a spus Filip.

Fracţiunea PDM acuză actuala guvernare de lipsă de viziune în domeniul politicii externe. Mai mult, pe zi ce trece, țara noastră se îndepărtează tot mai mult de valorile Uniunii Europene, spun democraţii.

Pavel Filip a punctat că, în ciuda presiunilor din partea guvernării, PDM va fi o opoziţie constructivă. Reprezentanţii actualului executiv nu au reacţionat, deocamdată, la concluziile opoziţiei democrate. Recent, şi preşedintele Igor Dodon a criticat activitatea unor ministere din Guvernul Sandu, menţionând că "luna de miere" s-a încheiat şi că trebuie să se apuce de lucru.

Maia Sandu l-a luat peste picior pe Dodon spunând că a crezut că acesta a vorbit despre activitatea lui în calitate de şef de stat. Cabinetul de miniştri prezintă astăzi raportul celor o sută de zile mandat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu