Ce spune guvernarea şi opoziţia despre depolitizarea MAI, SIS, PG şi CCCEC

Embed:

Alianţa pentru Integrare Europeană vine din nou cu promisiuni. Liderii AIE afirmă că prinicipalul obictiv este depolitizarea instituţiilor de forţă. Opoziţia parlamentară spune, însă, că acest lucru nu se va întâmpla atâta timp cât Alianţa se află la putere. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Fabrika.

"Problema principală trebuie să fie rezolvată în mediul politic. Depolitizarea va fi posibilă atunci când puterea nu va avea tentaţia de a politiza. Eu cred că noi suntem pe calea cea bună", a menţionat preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

"Acum suntem pe ultima sută de metri a unui proiect pentru depolitizarea Centrului Anticorupţie. Este un obiectiv asumat şi noi mergem spre îndeplinirea acestui scop. Însă e greu să ne debarasăm de acea moştenire pe care ne-a lăsat-o fosta guvernare", a precizat preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

De cealaltă parte, deputatul comunist Artur Reşetnicov a declarat că, dacă guvernarea se va conduce în continuare de acordul Alianţei şi nu de Constituţie, atunci acest lucru nu va avea loc niciodată. "Au partajat politic nu numai funcţiile de conducere în stat, dar şi organele de drept şi organele de forţă", a spus Reşetnicov.

În acelaşi timp, analistul politic Igor Boţan a venit cu o propunere în acest sens. "Cred că depolitizarea instituţiilor se poate întâmpla. E nevoie de un sistem care să permită înaintarea candidaţilor care fac parte doar din mijlocul persoanelor care au experienţă în domeniu, a căror activitate este cunoscută de către colegi", a precizat analistul politic.

Boţan a mai spus că depolitizarea este şansa Alianţei de a recăpăta încrederea alegătorilor.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu