Ce spune Andrei Paladuţă, funcţionar al ambasadei Moldovei de la Ankara, despre situaţia din Turcia

Embed:

Turcia, a doua putere militară NATO, a fost noaptea trecută sub asediu. Un grup de rebeli din cadrul Armatei a contestat puterea regimului Erdogan și a încercat, pe neprins de veste, să preia cu forța instituțiile-cheie ale statului. Explozii, împușcături, tancuri, violențe, oameni furioși în stradă - a fost tabloul general din Ankara și Istanbul, care a ținut în suspans o lume întreagă. 

Publika TV a reuşit să ia legătura cu funcţionarul consular al Ambasadei Republicii Moldova de la Ankara, Andrei Paladuţă, pentru a afla care este situaţia în acest moment în Turcia

"Starea s-a mai calmat. A fost preluat controlul asupra principalelelor structuri guvernamentale. Tentativa de lovitură de stat a eştuat. La moment o imagine clară nu avem. Autorităţile turce evită să facă declaraţii. Ambasada este în contact cu autoritatile, aeroportul. La moment nu sunt cetăţeni blocaţi, din cele discutate cu reprezentanţi ai aeroporturilor. Cetăţenii care se află contactează ambasada, li se sugerează să păstreze vigilenţă. Le este recomandat ca la o primă eventuală ocazie să părăsească Turcia.

Zonele de odihnă nu au fost afectate de careva acţiuni ce ţin de tentativa de lovitura de stat. Zborurile care vin către Antalia nu au fost suspendate. Alte zboruri sunt în plan, potrivit informaţiilor, să fie anulate. Cine vrea să se întoarcă astăzi vor avea posibilitate. Noi contactăm cu reprezentanţii centrului de apel, dar în limita posibilităţilor ne dau informaţiile despre ce se întâmplă în străzi. Încercăm să aflăm dacă printre victime sunt cetăţeni moldoveni", a declarat funcţionarul consular al Ambasadei Republicii Moldova de la Ankara, Andrei Paladuţă. 

Potrivit Crucii Roşii din Turcia, peste 1.000 de persoane au fost rănite în urma tentantivei de lovitură de stat în Turcia. Peste 800 dintre victime sunt tratate în spitalele din Ankara, iar alte 200 sunt internate în spitalele din Istanbul. 

Ministrul de Justiție al Turciei, Bekir Bozdag, a anunțat că 754 de persoane, în mare parte militari, au fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. Numărul lor este aproape dublu față de cel anunțat inițial de surse din cadrul Ministerului de Interne turc.

Potrivit unor surse citate de hurriyetdailynews.com, printre aceștia se numără și ofițeri de rang înalt. CNN Turk anunță că patru dintre ei sunt generali și 29 sunt colonei.

Agenția Anadolu susține că cei arestați erau membri ai unei organizații apropiate de Gulen.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu