Ce spun veteranii despre programul manifestărilor dedicate eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru

Embed:

Un șir de evenimente în memoria eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru vor fi organizate în toată țara în data de 2 martie. Miercuri, cabinetul de miniştri a aprobat programul manifestărilor dedicate comemorării a 25 de ani de la conflictul armat.

Astfel, în Capitală va avea loc Marşul Memoriei, care se va încheia cu un miting.

De asemenea, în mai multe localităţi din ţară vor fi instalate plăci comemorative, iar mai multe străzi vor fi redenumite în memoria eroilor căzuţi.

Potrivit premierului, veteranii şi familiile participanţilor decedaţi în timpul conflictului armat vor primi ajutoare materiale şi vor beneficia de asistenţă medicală gratuită.

"Este important nu doar să facem declarații, este important să nu fim alături de ei doar în ziua aceasta. Este important să fim alături de ei în fiecare zi, să simtă grija Guvernului în fiecare zi", a spus prim-ministrul Pavel Filip. 

Valeriu Daraban a luptat în cadrul unui batalion de poliție din prima și până în ultima zi a războiului. Pentru curajul de care a dotat dovadă, el a fost decorat cu ordinul "Ștefan cel Mare".

"Pe 2 martie, când s-a început toate evenimeele în Cocieri, am fost ridicați cu alarmă și am luat sub apărare podul de la Vadul lui Vodă. Până pe data de 1 iulie am stat la Coșnița, din 1 iulie, până la sfârșitul lunii iulie - la Tighina", a spus veteran războiului de la Nistru, Valeriu Daraban. 

Veteranul, dar şi unii analişti politici spun că autorităţile trebuie să contribuie la promovarea spiritului patriotic în rândul tinerei generaţii. 

"Educarea copiilor în stil patriotic la noi nu se petrece aproape de fel. Eu cred că o să fie foarte bine, să le lămurească la toți ce înseamnă să pierzi pe cineva în câmpul de luptă", a declarat Valeriu Daraban. 

"Activitățile Guvernului ne acordă un sprijin deosebit pentru promovarea ideilor noastre, a veteranilor. Căutăm permanent o idee care ne-ar uni pe toți, anume patriotismul, promovarea patrioților neamului", a spus preşedintele Asociaţiei "Credinţă Patriei", Ghenadie Cosovan. 

"Sigur, că este important, dacă nu va fi un element, rupt din context. Deoarece trebuie să fie o politică de stat pentru ca tinerii să cunoască ce s-a întâmplat atunci", a spus analistul politic, Oazu Nantoi.

În timpul Războiului de la Nistru au murit aproximativ 300 de combatanţi și 1.200 de civili de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu