Ce spun oamenii care care au rămas fără căldură în apartamente, din cauza datoriilor la căldură

Embed:

Mai mulţi locatari din municipiul Chişinău au rămas fără căldură în apartamente, pentru că nu şi-au achitat la timp facturile. Este vorba despre două blocuri de pe strada Mihai Eminescu din oraşul Vatra şi un imobil din sectorul Buiucani.

În această situație se află 10 familii. Pentru a nu îngheța, oamenii conectează, pentru câteva ore, aparatele electrice sau aragazul. Pun pe ei hane groase și mai multe plapume. Totuși, aerul este foarte rece, iar din această cauza unii s-au îmbolnăvit.

Locatarii blocurilor susțin că nu au datorii față de furnizorul de energie termică. Iar acest lucru este confirmat de facturile pe care le dețin.

În același timp, reprezentanții CET 2 spun că au debranșat blocurile de la energia termică nu doar din cauza datoriilor. Între furnizorul de căldură și locatari nu există niciun contract. Acesta a fost reziliat, anul trecut, de către Întreprinderea "Expediția Hidro-Geologică", în a cărei gestiune se află clădirile.

Conducerea instituției ar fi invocat că nu mai administrează aceste blocuri. Cu toate că oamenii spun că nu posedă niciun document care ar confirma acest lucru, iar întreprinderea le expediază lunar facturile pentru energia termică.

Am încercat să discutăm și cu reprezentanții întreprinderii "Expediția Hidro-Geologică", dar aceștia nu au răspuns la telefon.  

Galina Percic a fost externată acum două zile, după operație. Femeia este imobilizată la pat și și suportă greu frigul din apartament, chiar dacă stă sub plapumă și bea des ceai fierbinte.

"Pun căminul. Mă costă 800 de lei pe lună. - Ați răcit aici sau în spital? - Și din spital și aici", spune femeia.

În această situație se află cel puțin 10 familii.

" - Aprind aragazul și așa se mai schimbă aerul în casă. - Și cât timp îl țineți așa? - Cam două ore. E foarte frig. Ne încălzim cu plapume. E frig, se face aer condensat și este imposibil de trăit."

"E rece caloriferul ca gheața! Și asta se întâmplă mereu. Dormim îmbrăcate. Eu dorm și în ciorapi de lână. Trei perechi de ciorapi am, iată: unu, doi, trei. Mereu cu pantaloni groși."

La această situație s-a ajuns după ce anul trecut întreprinderea Expertiza Hidro Geologică, care gestionează aceste blocuri, a reziliat contractul cu furnizorul de căldură.

"Suntem deja în luna februarie, nu este constituită o organizație locativă, nu există un contract încheiat între furnizorul CET 2 și consumator și respectiv nu există achitări", a declarat purtătorul de cuvânt al CET 2, Liliana Bogușevschi.

Oamenii spun că nu pot forma o asociație de locatari şi cer ca blocurile să fie administrate de întreprinderea de gestionare a fondului locativ. Administrația întreprinderii "Expertiza Hidro Geologică" nu este de acord cu acest lucru. 

În timp ce oamenii îngheață în apartamente, primarul orașului Vatra este de negăsit. El nu e la Primărie, dar nici acasă, iar la apelurile telefonice nu răspunde.

În total, cei 90 de consumatori îi datorează furnizorului de energie termică aproape trei milioane de lei. Dacă ei nu vor achita restanțele în termen de şapte zile, ei vor fi acționați în judecată. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu