Ce spun locuitorii Capitalei despre peştii morţi şi mirosul insuportabil din lacul de la Rîşcani

Embed:

Situaţie alarmantă la iazul de pe strada Dimo, din sectorul Râşcani al Capitalei. Zeci de peşti morţi au putut fi observaţi plutind la suprafaţa apei, în aceste zile. Imaginile dezolante au fost postate pe o reţea de socializare de către un pescar, care a precizat că mirosul din preajma lacului este insuportabil, iar apa are o culoare ciudată.

Responsabilii de Agenţia de Mediu susţin că peştii au pierit din lipsă de oxigen în apă. Aceştia au prelevat probe, iar rezultatele analizelor au demonstrat că apa lacului este grav poluată.

După ce fotografiile au fost postate pe facebook, specialiştii Agenţiei Naţionale a Mediului s-a autosesizat. Aceştia au mers la faţa locului şi au prelevat probe din apă.

"Am constatat că conţinut de oxigen dizolvat este de 1,27 mg/L, ceea ce nu corespunde normativului care în perioada de vară, toamnă trebuie să fie de 6mg/L. Este o concentraţie foarte mică, ceea ce demonstrează, de fapt, că apa bazinului acvatic este poluată", a declarat Arcadie Leahu, șeful Laboratorului de referințe, Agenția de Mediu.

După ce vor fi gata toate rezultatele analizelor privind situaţia apei din bazinul acvatic, acestea vor fi transmise către responsabilii de la Inspecţia pentru Protecţia Mediului Chişinău. Ulterior, aceştia vor iniţia controale, pentru a identifica cauza poluării lacului. Între timp, trecătorii spun că problema mirosului insuportabil, dar şi a calităţii apei nu este nouă. Unii cred că în bazin, periodic, cineva ar vărsa ape reziduale.

"Mereu este un miros insuportabil, iar adesea îl vedem acoperit cu o soluţie albă. Noi credem că sunt ape reziduale de undeva, cineva le varsă în lac, poate vreo întreprindere ceva, altceva ce să fie."

"Acelea două lacuri sunt curate, dar ăsta e mereu acoperit cu o soluţie albă ceva. Poate să fie curat vre-o săptămână şi după, din nou, este murdar. Chiar acum patru zile în urmă era foarte alb apa din lac."

"Depinde de anotimp, dar uneori sunt mirosuri tare neplăcute. Cred că problema ar fi la nivelul de deşeuri aruncate, nu este lacul curățit cu regularitate, din această cauză peştii au de suferit."

Amintim că, la începutul sezonului estival, mai mulţi peşti în stare de putrefacţie au fost văzuţi în lacul de la "Valea Morilor", din sectorul Buiucani al Capitalei, de către trecători şi pescari. Ulterior, autorităţile au alocat circa 1,8 milioane de lei pentru procurarea a 16 aeratoare,menite să curăţe apa, care au fost instalate la sfârşitul lunii august.

CITEŞTE ŞI: Peşti morţi într-un lac din Capitală. Cum explică Agenția de Mediu acest fenomen. 

Lasă un comentariu