Ce spun întreprinzătorii despre moratoriul de trei luni asupra verificărilor propus de Pavel Filip

Embed:

Întreprinzătorii susţin că activitatea companiilor lor este afectată de controalele nejustificate din partea unor structuri de stat. Ei speră că instituirea unui moratoriu de trei luni asupra verificărilor, propus de premier, va redresa situaţia din domeniu. De asemenea, Confederaţia patronatelor îndeamnă autorităţile să se axeze pe depistarea cazurilor de economie informală, decât să pună piedici unor firme care activează legal.

Potrivit oamenilor de afaceri, cel mai des, agenţii economici sunt verificaţi de ofiţerii Direcției de Investigare a Fraudelor Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei.

"Dorinţa de a prinde în flagrant nu trebuie să fie dorinţa de bază a inspectoratelor. Trebuie să fie principiul de prevenire: "Eu vin să te învăţ să fii corect cu Statul." Noi am identificat alte două instituţii care îşi exercită controlul într-o formă abătută de la lege, sau într-o formă mai abuzivă. Aceasta este Grada Financiară şi Poliţia Economică", a declarat şeful de direcţie CNPM, Vladislav Caminschi. 

Unii comercianţi spun că, deseori, verificările se transformă într-o metodă de intimidare:

"Vin, des vin. Poate să fie ca pe lună să vină de două, trei ori. Verifică toate actele, dacă sunt în regulă. Dacă totul e în regulă, de ce să ne stresăm?".

"Odată ce au venit, trebuie să găsească nereguli. Noi oricum vom fi precauţi şi ne vom strădui să respectăm regulile. Totuşi este vorba de produse alimentare".

"Oamenii vin de la ţară, îşi vând legumele crescute în grădină şi sunt amendaţi pentru asta". 

Pentru a depista actele de corupţie, ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul Direcţiei de Investigare a Fraudelor. În acest sens, agenții economici sunt îndemnaţi să sune la numărul de telefon 1520 pentru a declara cazurile de corupţie

În cadrul şedinţei de miercuri a Guvernului, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat să fie instituit un moratoriu pentru o perioadă de trei luni asupra verificării agenţilor economici. Premierul a invocat mai multe abuzuri comise asupra oamenilor de afaceri de angajaţii de la Fisc şi vameşi. De asemenea, demnitarul a cerut ca angajaţii Serviciului Fiscal şi cei de la vamă, bănuiţi de aceste abateri, să fie suspendaţi din funcţie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu