Ce spun Igor Dodon şi ministrul Fadei Nagacevschi despre restituirea Ordinului Republicii lui Vlad Filat

Nu vreau să intru în detalii tehnice. Acesta a fost răspunsul ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi, la întrebarea dacă fostului premier Vlad Filat i-a fost restituit Ordinul Republicii.

"Nu vreau să intru în detalii tehnice. Pe mine mă interesează alte lucruri, că persoana respectivă nu a ispăşit două treimi din termenul pedepsei. Mă interesează din punct de vedere juridic decizia de eliberare a lui Filat", a precizat Fadei Nagacevschi.

Totodată şeful statului, Igor Dodon, a declarat că dacă decizia de ieri privind eliberarea lui Vlad Filat din închisoare va fi anulată, atunci şi respectivul Ordin va fi anulat: "Din câte înţeleg a fost anulat, iar ieri a fost restabilit acest Ordin. Există suspiciuni că decizia de ieri este ilegală, dacă decizia de ieri va fi anulată, respectiv şi Ordinul Republici va fi anulat".

Menţionăm că potrivit deciziei Judecătoriei Ciocana prin care a fost eliberat Vlad Filat: "instanța constată că, până la moment, din motive necunoscute, nu a fost pusă în executare pedeapsa retragerii distincției de stat Ordinul Republicii, conferit prin Decretul Președintelui Republicii Moldova nr. 932-VII din 24.12.2013"

Totodată, instanța consideră "lipsită de raționalitate juridică punerea în executare a acestei sancțiuni (...). Privarea acestuia de disctincțiile care au fost acordate pentru merite în privința cărora nu au fost prezentate date că au fost contestate nu va contribui la resocializarea persoane și nu ar putea avea un impact negativ asupra scopului pedepsei de restabilire a echității sociale în acest caz".

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu