Ce spun deputaţii din Coaliţie despre decizia Guvernului de a-şi asuma răspundere pentru un nou pachet de legi

Embed:

Deputaţii din Coaliţia de guvernare sunt de părere că decizia Guvernului de a-şi asuma răspundere în faţa Parlamentului pentru un nou pachet de legi este una corectă şi coordonată cu Coaliţia Pro-Europeană. Potrivit deputatului PDM Sergiu Sîrbu, acest angajament este unul special, deoarece Guvernul şi-a luat răspunderea să aprobe legi ce impun măsuri urgente.

"Dacă Guvernul a considerat că situaţia în agricultură sau alte domenii impune măsuri urgente, atunci Constituţia îi permite dreptrul de a-şi lua această responsabilitate. Probabil, Guvernul a considerat că este o măsură extremă, dar acest angajament nu exclude controlul parlamentar pentru a depune o moţiune de cenzură în cazul în care va considera că a adoptat legi neoportune. În termen de trei zile deputaţii se vor expune asupra angajamentului luat de Executiv. Nu este nimic ieşit din comun, cred că este dreptul Guvernului. Este o decizie luată de Coaliţie, cu siguranţă a fost coordonată", a declarat vicepreşedintele Parlamentului Sergiu Sîrbu.

Potrivit preşedintelui fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ, este o decizie comună a Coaliţiei de la guvernare, iar proiectele asupra căruia şi-a luat răspundere Guvernul necesitau o adoptare promtă. 

"Sunt proiecte care vizează situaţia din agricultură. Este vorba desapre ajustarea bugetului pentru a oferi agricultorilor suport necesar. În plen ar fi fost nevoie de un timp mai îndelungat pentru dezbateri. Este o cale mai raţională şi mai scurtă pentru a oferi soluţii agricultorilor. Cred că este o decizie corectă. Mai este vorba şi de un proiect ce vizează situaţia energetică, asigurarea pentru iarnă. Avem nevoie de acţiuni promte, fără dezbateri în Parlament. Cred că opoziţia îşi va manifesta într-un alt mod grija faţă de agricultori şi ar putea înainta o moţiune de cenzur", a menţionat Streleţ.

Coopreşedintele PLR, Oleg Bodrug, este de părere că decizia Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru aprobarea a şapte proiecte de lege este una normală şi o astfel de situaţie poate avea loc în oricare alt Parlament dintr-un alt stat.

"Este ceva evident, care se poate întâmpla când la guvernare este o Coaliţie. Este ceva normal şi se poate întâmpla în orice Parlament. Este vorba despre legea privind modificarea şi completarea bugetului, sistemul energetic. Un alt proiect vizează scutirea de TVA pentru importul păcurii pentru că suntem în prag de iarnă", a punctat Bodrug.

Publika.md aminteşte că Guvernul îşi asumă răpunderea pentru un nou pachet de legi care ar putea îmbunătăţi situaţia din agricultură. În luna iulie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru alte 11 proiecte de lege menite să îmbunătăţească situaţia în domeniul justiţiei, să protejeze sistemul bancar şi să permită majorări de pensii şi salarii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu