Ce spun analiștii politici despre eliberarea fostului premier Vlad Filat

Eliberarea fostului premier Vlad Filat va dăuna grav imaginii unor partide de pe scena politică din ţară. Este vorba de PAS şi PPDA, partide considerate urmașe ale PLDM-ului condus în trecut de fostul premier. Este părerea analistului politic, Ruslan Șevcenco, în cadrul unei emisiuni la Publika TV. Acesta a adăugat că eliberarea lui Filat ar putea să ducă la urmări grave și pentru liberal-democrați, care și-ar putea pierde din electorat.

''Aceasta este lovitura preşedintelui Dodon adresată Maiei Sandu şi lui Andrei Năstase. Pentru că aceste două partide, PAS şi PPDA, vor fi în stare foarte gravă după ce Filat va ieşi de la puşcărie. În situaţie complicată va fi şi fostul partid al lui Filat, PLDM, căci el are şi în prezent acolo grupuri de susţinere, care şi acum sunt fideli lui şi nu liderului Tudor Deliu'', a declarat Ruslan Șevcenco, istoric şi analist politic.

Ruslan Şevcenco mai crede că PAS, PPDA şi PLDM sunt creaţiile lui Vlad Filat, iar eliberarea lui ar putea însemna, chiar, dispariţia acestor formaţiuni.

''El poate doar să ruineze cele trei partide: PLDM, PAS şi PPDA. Poate să compromită pe aceşti lideri. Orice acţiune a lui Filat în defavoarea sau favoarea va dăuna pe poziţiei liderilor celor trei partide'', a spus Ruslan Șevcenco, istoric şi analist politic.

Mai mult, analistul politic Anatol Țăranu consideră că Maia Sandu a încercat în trecut să se disocieze de Vlad Filat, fiind conștientă de pericolele care vin la pachet cu apropierea celui care a inițiat-o în politică.

”Nu cred că Maia Sandu a păstrat relaţiile cu Vlad Filat. Mai mult, ea în repetate rânduri a făcut declaraţii pentru a se disocia de numele lui Vlad Filat. Nu cred că cazul lui Vlad Fila s-ar putea influenţa politic în ceea pe privişte activitatea PAS şi a Partidului DA”, a menționat Anatol Ţăranu, analist politic.

Iar analistul politic, Roman Mihăeş, crede că, în spatele deciziei de a-l elibera pe Vlad Filat stau autorităţile de la Kremlin. Mihăeş mai crede că Vlad Filat urmează să se implice, din umbră, în politica din Republica Moldova.

''Este evident că Vlad Filat va trebui să plătească o notă pentru această eliberare. Vlad Filat este un mare tactician, un jucător puternic tactic, a demonstrat în anii când a fost premier şi lider de partid. Eu mă aştept să-şi refacă imperiul media. Deja sunt zvonuri că el, oamenii lui, au cumpărat câteva instrumente media importante, sau cel puţin se va permite să facă acest lucru. Va fi o revenire în forţă a lui Vlad Filat, dar nu ca politician, dar ca jucător tactic'', a spus Roman Mihăeş, analist politc.

În acelaşi timp, mai mulţi comentatori politici din ţara noastră cred că Vlad Filat nu ar trebui să revină în politica moldovenească.

''Nu cred că putem vorbi despre continuarea carierei politice a lui Vlad Filat, chiar dacă în Republica Moldova sunt posibile lucruri imposibile. Acum, Vlad Filat, pur şi simplu, trebuie să se dumerească după aceşti ani petrecuţi în detenţie'', a spus Anatol Ţăranu, analist politic.

''Miliardele au dispărut. Unul din protagoniştii acestei hoţii, acestui furt, acestui jaf, Filat, este astăzi la libertate. A plătit foarte puţin. Eu sper să aibă bunul simţ să se retragă undeva, să-şi vadă de viaţă, să lase cetăţenii moldoveni, aşa cum sunt în pierdere, dar măcar să ne lase în pace şi să nu ne obosească cu prezenţa publică'', a declarat Vitalie Catană, jurist.

loading...

Lasă un comentariu