Ce-şi doreşte Mihai Ghimpu: funcţii, garanţii sau un preşedinte al tuturor LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22:54) Redactorul-şef al ziarului "Panorama", Dmitri Ciubaşenco: "Rămân convins că acest Parlament nu este capabil să aleagă preşedintele".

Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache: "Procedura aceasta va avea o finalitate, numai că acum actorii principali nu caută să aleagă şeful statului".

Redactorul-şef de la Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu: "Dacă se revine în sala de negocieri noi vom uita acest episod şi preşedintele poate fi ales".

Analistul politic Viorel Cibotaru: "Nu cred că toate podurile au fost arse şi consider că mai sunt şanse ca şeful statului să fie ales".

Analistul politic Igor Boţan: "Şansele sunt cam de 50-50 ca noi să avem un preşedinte".

(UPDATE 22:52) Analistul politic Viorel Cibotaru: "Acum PLDM şi PD ori schimbă metoda de selectare a candidatului pentru preşedinţie, ori a doua variantă se va racorda la această candidatură. S-ar putea să iasă domnul Ghimpu şi să spună că s-a întâlnit cu doamna Bacalu şi sunt de acord că este un candidat bun".

(UPDATE 22:45) Redactorul-şef al ziarului "Panorama", Dmitri Ciubaşenco: "Niciun om normal nu va accepta să fie candidatul Alianţei, pentru că el din start va nimeri într-un gunoi".

(UPDATE 22:38) Analistul politic Igor Boţan: "Pentru Marian Lupu dizolvarea Parlamentului este un factor de oportunitate".

(UPDATE 22:36) Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache: "Domnul Ghimpu înţelege că după alegerea preşedintelui el ar putea fi marginalizat".

(UPDATE 22:30) Analistul politic Igor Boţan: "Prima întrebare adresate domanei Bacalu pentru a trece testul PL este ce limbă se vorbeşte în Republica Moldova, iar a doua întrebare va fi care sunt valorile şi principiile AIE".

(UPDATE 22:22) Redactorul-şef de la Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu: "Are dreptate domnul Ghimpu are dreptate când spune că nu poate fi ales preşedintele care nu este cunoscut de nimeni".

(UPDATE 22:16) Analistul politic Igor Boţan: "Domnule Ghimpu, luaţi telefonul doamei Bacalu sunaţi-o şi invitaţi-o la Chişinău şi discutaţi cu ea în şedinţă închisă. Spuneţi-i ce e cu această alinţă, această maşină de tocat carne. Sunteţi gata să faceţi asta, asta.... în schimbul a 12 voturi".

(UPDATE 22:05) Redactorul-şef de la Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu: "Impresia mea este că domnul Ghimpu a aşteptat mai mult respect din partea colegilor, a aşteptat să i se aprecieze gestul, după ce a renunţat să mai fie speaker. Însă, după ce a fost făcut jocul înspatele PL, el a reacţionat aşa cum ştim deja".

(UPDATE 22:01) Redactorul-şef al ziarului "Panorama", Dmitri Ciubaşenco: "Domnul Ghimpu ar trebui să spună clar şi răspicat ce vrea şi dacă vrea funcţii".

(UPDATE 21:52) Analistul politic Igor Boţan: "Eu înţeleg comportamentul domnului Ghimpu. Există două logici – una îmbrăţişată de AIE şi una bazată pe Constituţie. Ei au adoptat logica lor pe care eu o condamn, iar domnul Ghimpu se încadrează perfect în această logică a AIE. Ceilalţi lideri fac trucuri, ba aleg logica domnului Ghimpu, ba fac referendum".

(UPDATE 21:46) Analistul politic Viorel Cibotaru: "Până la moment este un eveniment tranzitoriu. Nu s-au epuizat însă toate şansele. Cred că domnul Ghimpu face apel la nişte lucruri care se fac de obicei în campania electorală, fapt care dă lesne de înţeles cine se teme şi cine nu de alegeri".

(UPDATE 21:40) Redactorul-şef de la Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu: "Acum că PLDM şi PD au un punct comun, PL se simte scos din joc, se simte stingherit. De aici şi comportamentul de astăzi a domnului Ghimpu. Jocul a fost purtat fără fairPlay".

(UPDATE 21:38) Redactorul-şef al ziarului "Panorama", Dmitri Ciubaşenco: "Este o dovadă în plus că alegerea preşedintelui depăşeşte capacităţile acestui Parlament. Domnul Ghimpu s-a supărat că cei doi colegi de Alianţă şi s-a comportat ca un copil capricios, care a aşteptat să fie chemat înapoi de părinţi".

(UPDATE 21:35) Preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache: "Cred că liderii AIE continuă să îşi joace rolul să demosntreze că sunt naeştrii absurdului, ai circului. Aşezaţi-vă şi determinaţi-vă. Nu vă bateţi joc de oameni. Nu este serios deloc. Se cere o decizie serioasă".

(21:25) Vodă - da, Ghimpu - ba. Cu toate că PD, PLDM şi socialiştii au spus "da" candidaturii unice şi datei alegerilor şefului statului, liderul liberalilor continuă să pună piciorul în prag şi spune "nu". El declară sus şi tare că nu mai este dispus să cedeze, după ce a rămas fără Procuratura Generală, Centrul Anticorupţie şi Ministerul de Interne.

Reiese că atunci când toată lumea stă cu sufletul la gură în faţa ecranelor, ca să vadă, în sfârşit, că politicienii sunt în stare să uite de ambiţii şi să "nască" o soluţie, totul se reduce la interese, funcţii şi garanţii. Alta este că paravanul frazelor frumoase despre responsabilitate, neam şi ţară nu mai convinge pe nimeni.

Aşadar, ce-şi doreşte cu adevărat Mihai Ghimpu? Funcţii, garanţii sau un preşedinte al tuturor? Încercăm să aflăm în ediţia de astăzi. Invitaţii mei din această seară sunt redactorul-şef de la Radio Chişinău, Vlad Ţurcanu, redactorul-şef al ziarului "Panorama", Dmitri Ciubaşenco, preşedintele Uniunii Centriste din Moldova, Mihai Petrache şi analiştii politici Viorel Cibotaru şi Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu