Ce se va întâmpla în cazul anulării contractului de privatizare a întreprinderii "Gările Auto Moderne"

În cazul anulării contractului de privatizare a întreprinderii "Gările Auto Moderne", statul va trebui să întoarcă investitorului aproximativ 15 milioane de lei. Această sumă reprezintă aportul financiar al acţionarului. Chiar şi aşa, deputaţii din alianţa ACUM-PSRM par că îşi asumă pierderile şi susţin propunerea de a rezilia contractul.

Subiectul a fost discutat  în cadrul comisiei parlamentare de anchetă privind analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării proprietății publice.

Deputaţii au aprobat raportul final pe care urmează în următoarele zile să-l prezinte în plenul Parlamentului. 

În cadrul şedinţei comisiei de anchetă, administratorul întreprinderii "Gările Auto Moderne", Iurie Moroz, a declarat deputaţilor că privatizarea instituţiei a avut doar efecte pozitive, iar în fiecare an ar urma să fie virați în bugetul de stat aproximativ cinci milioane de lei, în baza contractului. De asemenea, în prezent, şapte filiale ale societăţii cu răspundere limitată sunt în proces de modernizare.

"Sunt demarate procesele cu privire al modernizarea autogărilor ce va duce la definitivarea unui confort cât pentru pasageri, dar şi pentru transportatori. Suma totală în acest moment virată către furnizorii de servicii este 10 milioane 500 de mii de lei, încă cinic milioane sunt pe conturile întreprinderii", a spus administratorul  "Gările Auto Moderne", Iurie Moroz.

De cealaltă parte, deputaţii pun la îndoială provenienţa banilor investiţi aşa că insistă pe anularea contractului de privatizare. În acest caz vor fi pierderi la bugetul de stat, avertizează experţii.

"Dacă mergem pe anularea contractului atunci investiţiile trebuie să fie returnate. Investiţiile care vor fi probate de comisia de monitorizare. Investiţii deja au fost făcute de 10 milioane şi încă cinci sunt planificate", a spus consultantul WhatchDog, Victoria Neaga.

Acest fapt nu este un impediment, spun deputaţii.

"Toate deciziile administrative care se iau pe terenul parteneriatului public privat au consecinţe. Dacă există ilegalităţi se plătesc de către oficialii care au semnat un contract. Se pune problema capacităţii actualilor asociaţi de a-şi îndeplini obligaţiile", a spus  
deputatul PPDA, Igor Munteanu.

Anul trecut, întreprinderea „Gările Auto Moderne” a încheiat un parteneriat public-privat cu Agenţia Proprietăţi Publice şi s-a angajat să renoveze autogările, dar şi să le doteze cu echipamente şi tehnologii de ultimă generație. Contractul de privatizare a fost semnat pe un termen de 25 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu