Ce s-ar întâmpla dacă în fiecare raion din Moldova ar exista câte o fabrică de biogaz (VIDEO)

Embed:

Dacă în fiecare raion din Moldova ar exista câte o fabrică de biogaz, ţara noastră ar fi asigurată cu energie electrică în proporţie de peste 30 la sută. La această concluzie au ajuns reprezentanţii Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, în urma unui studiu. Acest obiectiv este, însă,  departe de a fi atins. În prezent, în ţară sunt doar patru centrale care produc energie electrică şi termică din biogaz.

"Sub 300 de megawaţi de energie electrică produsă prin cogenerare. Anual noi consumăm ca şi ţară circa 700-800 de megawaţi energie electrică, deci asta ar înseamna că am acoperi cel puţin a treia parte din producerea energiei electrice prin congenerare din resursele proprii", a explicat şeful Agenţiei pentru Eficienţă Energetică, Mihai Stratan.

Una dintre centralele de biogaz se află în oraşul Drochia la fabrica de zahăr. Ea funcţionează din 2013. Drept materie primă este folosit borhotul de sfeclă. 

"Anual noi prelucrăm în jur de 60.000 de tone de borhot şi obţinem până la 2,4 megawaţi de energie electrică în 24 de ore. Fiecare kilowatt este plătit cu 1,96 lei", a spus directorul tehnic, Richard Dandar.

Iar energia termică obţinută aici i-a ajutat pe antreprenori să reducă semnificativ cheltuielile pentru întreţinere.

"Iarna, energia termică obţinută o folosim pentru încălzirea încăperilor. Mai mult, în acest an am deschis o uscătorie pentru seminţe, unde folosim această energie termică", a precizat directorul tehnic.

Ministerul Economiei estimează că valorificarea biomasei ar reduce la jumătate importul de gaz.

"Sursele de energie regenerabilă sunt o ieşire, o alternativă pentru Republica Moldova, care poate să acopere până la 20 la sută din necesităţile pe care le are acum ţara", a declarat ministrul Economiei, Stephane Bride.

Pentru a atrage investiţii străine în acest sector, autorităţile urmează să implementeze un pachet de legi, care va reglementa sectorul resurselor alternative de energie.

Tema valorificării energiei regenerabile a fost abordată pe larg în cea de-a treia zi a forumului Bioenergie 2015, care se desfăşoară în Capitală, în contextul Săptămânii Eco-Energetice.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu