Ce reprezintă medierea litigiilor comerciale şi ce beneficii aduce părţilor implicate

Embed:

Litigiile comerciale vor putea fi soluţionate mai rapid. Asta după ce în țara noastră vor fi instruiți mediatori care vor fi specializați pe asemenea cazuri. Proiectul în acest sens a fost lansat astăzi de Ministerul Justiţiei, Camera de Comerț și Industrie, BERD și Fondul Marii Britanii pentru Bună Guvernare. Datorită iniţiativei, numărul proceselor de judecată se va reduce, iar companiile nu vor mai fi nevoite să apeleze direct în instanţă și vor cheltui mai puţin pentru proceduri juridice. 

Proiectul prevede că timp de doi vor fi instruiţi 30 de specialişti. Procesul va fi asigurat de Centrul de instruire a mediatorilor, care îşi are oficiul principal în Londra.

"Noi vom spori capacitățile mediatorilor și vom contribui la crearea unui program în domeniul medierii. Acest lucru va fi realizat şi printr-o campanie majoră de sensabilizare și promovare", a spus directorul centrului de instruire CEDR, Andrezj Grossman.

Proiectul este finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Fondul Marii Britanii pentru Bună Guvernare. Costurile se ridică la 480.000 de euro. 

"Scopul este de a creea condiții legale mai bune pentru mediul de afaceri și investiții. Această metodă eficientă le permite părților să soluționeze conflictul mai repede și cu mai puține cheltuieli", a spus reprezentantul BERD, Michel Nussbaumer.

Potrivit Ministerului Justiției, în prezent, soluționarea litigiilor comerciale durează mai mult în comparație cu alte dosare și sunt mai costisitoare.

"Mai multe țări au implementat mediere judiciară și ea funcționează cu succes. Sperăm că și Republica Moldova va ajunge la o implementare reușită a acestei instituții, astfel în cât părțile letigante să se oprească foarte repede în etapa de examinare", a declarat viceministrul Justiției, Eduard Serbenco.

"Anul precedent, sistemul judecătoresc a examinat în jur de 250.000 de dosare la o componență 430 de judecători. Sistemul alternativ în cazul dat a litigiilor este foarte binevenită", a declarat președintele CSM, Victor Micu.

Iar mediatorii sunt sigură că instruirea este una necesară.

"Cu siguranța, vor participa în cadrul acestui proiect și roadele vor fi pe măsură, având în vedere că echipa CEDR este una de rezonanță, are foarte bună experiență în domeniu", a spus mediatorul Dionis Pascari. 

În prezent, în țară sunt aproximativ 700 de mediatori cu pregătire generală.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu