Ce pregătesc pentru Moldova marile puteri ale lumii Germania şi Rusia LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.54) Vladimir Soloviev: Malul stâng cel puţin nu neagă că în viitor, cândva, s-ar putea apropia de malul drept. Acolo admit o asemenea probabilitate. Dar elitele de la Chişinău sunt pregătite că într-o bună zi, Transnistria va redeveni parte integrantă a R. Moldova? Ei vor şti ce să facă atunci cu această fericire?

(UPDATE 22.50) Viorel Cibotaru: Nu există o altă viziune în societatea moldovenească decât să aibă un stat mai mult sau mai puţin unitar, cu un statut cât de cât reglementat. Nu există o formulă azi în Germania sau Federaţia Rusă care să împace aceste lucruri.

(UPDATE 22.45) Iurie Roşca: Sunt absolut convins că nici la americani, nici la germani, nici la ruşi nu există o hârtie cu planul cap-coadă, cum era planul lui Kozak, o astfel de formulă care să fie aplaudată de toată lumea, nu scoasă din mânecă în ultimul moment, supusă votului în Parlament şi să declanşeze un nou 7 aprilie, de această dată cu deteriorarea Guvernului, în frunte cu Filat. Nimeni din conducere nu trebuie să prezinte un plan exhaustiv, dar cele mai generale principii, care să nu provoace furtuni la Moscova, trebuie să fie elaborate.

(UPDATE 22.48) Valeriu Ostalep: Trebuie să fim conştienţi că nu poate Merkel, Putin, Obama, luaţi la un loc, să ia o decizie referitoare la R. Moldova, nu suntem o rezervaţie. Germania, Rusia, pot juca un rol foarte important, dar până când nu vom avea aici o viziune foarte clară, nu vom reuşi. Ne place, nu ne place, trebuie să luăm în consideraţie interesele Federaţiei Ruse aici şi trebuie să ştim ce să îi propunem.

(UPDATE 22.42) Vladimir Soloviev: În 2003, Rusia a încercat să rezolve conflictul transnistrean. Sper că Rusia nu va repeta greşeala din 2003 şi acum vizita Angelei Merkel din Moldova în Rusia e o dovadă a faptului că se încearcă a se găsi un compromis. Acum are loc un proces normal.

(UPDATE 22.39) Iurie Roşca: Pornind de la lipsa de viziune, ar trebui să ştim din gura preşedintelui, care reglementează relaţiile externe ale R. Moldova, din gura prim-ministrului, campionul reformelor: iată asta e abordarea autorităţilor de reglementare a conflictului transnistrean. Aleargă Filat ba la Şevciuk, ba la Smirnov de trei ori pe săptămână şi o dată pe seară. Unde e viziunea R. Moldova, nu provocatoare, ultimativă, dar clară, liniştită, care să ţină cont şi de interesele Rusiei, şi de cele ale partenerilor oocidentali?

(UPDATE 22.35) Viorel Cibotaru: Întâlnirea lui Filat cu Medvedev, e vizita prim-ministrului şi întâlnirea lui cu un alt premier. Se va discuta inclusiv despre prezenţa trupelor ruseşti. Forma contează foarte mult. Avem o situaţie unicală, în care nu există o decizie comună, dar există un schimb liber de idei. Eu sper că doamna Merkel va spune ceva la ce nu se aşteaptă nici clasa politică din Moldova nici cea din Rusia.

(UPDATE 22.30) Vladimir Soloviev: Merkel nu vine la Chişinău aşa pur şi simplu, înseamnă că are unele realizări R. Moldova. Probabil Merkel va veni întâi la Chişinău, iar apoi va merge la Moscova, ca să vadă la faţa locului subiectul despre care va discuta în Rusia, Transnistria.

(UPDATE 22.27) Igor Boţan: Acest tratat nu e secret, el a fost transmis în Parament demult, fracţiunile parlamentare îl au, e adevărat că o fracţiune se opune ratificării. E vorba despre PL, ştim scandalul pe care l-a ridicat atunci ex-preşedintele interimar Ghimpu, că nu a fost informat despre acest tratat, nu a fost el cel care urma să culeagă laurii.

(UPDATE 22.22) Valeriu Ostalep: În 2010, într-un mod absurd Filat a semnat în secret tratatul de frontieră cu România, e un marazm. Noi după doi ani nu ştim ce a semnat el acolo şi mă interesează de ce până azi e secret şi nu a fost ratificat. Nu mă interesează interesele lor personale, mai mult decât atât, mă deranjează. Să vedem ce îi va spune Filat lui Medvedev vizavi de retragerea trupelor ruseşti, referitor la aceea că nu mai putem tolera secera şi ciocanul şi trebuie să demolăm toate monumentele. Pe noi, R. Moldova, ne transformă într-un loc unde poţi să vii şi să spui ce-ţi trăsneşte prin cap. Băsescu a promis 100 de milioane şi unde sunt banii?

(UPDATE 22.17) Viorel Cibotaru: Aşa cum UE îşi permite să vorbească cu Grecia, cu Spania, niciodată nu îşi va permite să o facă cu R. Moldova sau Ucraina, Georgia. Acolo declaraţiile sunt deosebit de dure. Se vorbeşte ca şi cu cei ai casei. Noi, din păcate, încă nu suntem "ai casei", de aceea, declaraţiile vor fi în continuare diplomatice.

(UPDATE 22.13) Vladimir Soloviev: Cred că întregul proces a fost monitorizat o perioadă îndelungată şi acum s-a ajuns să se spună lucrurilor pe nume. Când vorbesc europenii, le place să spună: În Moldova nu e totul chiar aşa de rău, dacă facem o comparaţie cu Ucraina.

(UPDATE 22.09) Iurie Roşca: Înţelegem că în interiorul AIE sunt probleme, dar în acelaşi timp, avem un prim-ministru şi mi-ar fi plăcut să vină cu proiecte adoptate de Guvern. Noi vorbim despre o voinţă politică diferită în interiorul AIE, vrem să-l scoatem erou pe Filat. Ok, dacă am fi avut un set de proiecte de legi elaborate de Guvern, dar neadoptate de Parlament, atunci da, dar aşa...

(UPDATE 22.05) Viorel Cibotaru: Adevărul întotdeauna e la mijloc. Lucrurile sunt retardate un pic. Aici e esenţa: în ce măsură Ghimplu, Plahotniuc şi Lupu sprijină elanul despre care vorbeşte la fiecare întâlnire Filat. Faptul că o parte din conducerea R. Moldova nu e ancorată să facă aceste reforme până la capăt e subiectul discuţiilor permanente.

(UPDATE 21.57) Iurie Roşca: Tot ce ţine de reforma politică şi nu doar demult se afla pe masa oficialilor occidentali. De ce  prietenii noştri occidentali nu i-au asistat intelectual pe liderii AIE, ca să îi ajute să îşi deschidă un coridor de viziune?

(UPDATE 21.53) Igor Boţan: Mi-a plăcut declaraţia domnului Schuebel. E în drept să facă astfel de declaraţii, deoarece R. Moldova se menţine pe linia de plutire datorită suportului masiv din partea UE.

(UPDATE 21.49) Vladimir Soloviev: Azi m-am întâlnit cu un om de afaceri, cu o vârstă la care nu prea pleci din ţară, şi mi-a spus că el are de gând să plece, deoarece susţine că nu are aici nicio perspectivă aici.

(UPDATE 21.46) Valeriu Ostalep: UE trebuia să fie, indiferent cu care guvernare, la fel de dură. Din considerente geopolitice, această Alianţă a obţinut toată susţinerea, acum aflăm că nu are viziune. Oamenii care recent au fost demişi, despre ei spunea Filat acum trei ani că sunt oameni noi, că sunt o echipă. Cum intră noi oameni în funcţie şi pe cine îi înlocuiesc nu îmi inspiră încredere.

(UPDATE 21.43) Viorel Cibotaru: Timpul a trecut, domnul Schuebel vorbeşte în permanenţă şi discursul lui are un pronunţat carcater german. Dar e important momentul şi conţinutul. La toate momentele esenţiale, mai mulţi funcţionari europeni, direct, uneori cu mai puţină democraţie, sugerau clasei politice ce trebuia să facă: unitate, să treacă anumite bariere de comunicare în interiorul AIE şi să treacă la realizarea promisiunilor pe care şi le-au asumat. Acest apel e direcţionat şi adresat unor anumite elemente din AIE. El e foarte explicit, dar, totodată, rămâne în limita delicateţii şi a păstrat decenţa de a nu se implica în treburile interne. Acest apel e adresat nu doar elementelor din AIE, ci probabil şi opoziţiei, colateral. Schuebel vroia să vadă lucrurile, cel puţin în parcursul european, o cvaziunitate.

(UPDATE 21.38) Iurie Roşca: Prima dată, Schuebel a vorbit într-o figură de stil: "Luna de miere s-a terminat", acum aproximativ un an. Probabil că paharul răbdării s-a umplut şi domnul Schuebel a dorit să fie ceva mai explicit, probabil cu o întârziere nepermis de mare. E un semnal de alarmă de această dată. Sigur că mai bine mai târziu decât niciodată. Dar regret foarte mult că R. Moldova a ratat trei ani. Nimeni nu l-a încurcat pe el sau pe alţi oficiali să arate la neajunsuri cu mare politeţe.

(21.28) "Politicienii de la Chişinău nu se gândesc la viitorul ţării. Ei se concentrează pe problemele personale şi de partid". Ceea ce demult ştia toată lumea, a avut curajul să spună un oficial european, pentru prima dată în ultimii trei ani. Şi a spus-o nu un demnitar oarecare, dar anume ambasadorul Uniunii Europene în Moldova.

Întâmplător sau nu, Dirk Schuebel, de origine german, face această declaraţie în ajunul vizitei cancelarului Germaniei, Angela Merkel. De ce oare? Ca moldovenii să nu se îmbete cu povestea de succes, care neapărat va fi reanimată săptămâna viitoare? Sau Dirk Schuebel spune ceea ce doamna cancelar ar dori să spună, însă nu poate?

Imediat după Chişinău, Angela Merkel va merge la Moscova. Tot în capitala Rusiei se va deplasa şi Vlad Filat, cu trei săptămâni mai târziu. Ar putea fi mesajul Berlinului sincronizat cu cel al Moscovei sau invers? Ce agendă ne pregătesc marile puteri ale lumii şi care sunt şansele ca povestea de succes a Moldovei să fie relansată după vizita cancelarului german?

Despre toate acestea aflaţi astăzi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt:

- redactorul şef Kommersant.md, Vladimir Soloviev,

- analistul politic Viorel Cibotaru,

- fostul viceministru de Externe Valeriu Ostalep,

- politicianul Iurie Roşca,

- analistul politic Igor Boţan.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu