Ce nu știu mulți oameni despre găurile negre, cele mai distructive fenomene din Univers

Nicio fotografie nu a reușit până acum să surprindă dimensiunea spațiu-timp a găurilor negre, însă acest lucru s-ar putea schimba cu ajutorul telescopului Event Horizon.

Cum se formează o gaură neagră?

Obiectul misterios apare din rămăşiţele unor „stele moarte". Mai exact, atunci când stelel masive ajung la capătul existenţei lor hidrogenul pe care l-au fuzionat în heliu se epuizează. Aşadar, aceste stele uriaşe încep să ardă heliul şi să fuzioneze atomii rămaşi în elemente mult mai grele ce nu mai permit furnizarea energiei.

Atfel, straturile exterioare ale stelei se prăbuşesc către interior şi explodează într-o
supernovă. Însă o mică parte din această stea rămâne, iar conform lui Einstein dacă reziduurile sunt de trei ori mai mari decât masa Soarelui, forţa gravitaţională va acapara totul din jur şi va zdrobi rămăşiţele stelei până când acestea ajung să aibă o densitate infinită, scrie realitatea.net.

Cum arată, de fapt, o gaură neagră?

Savantii au folosit imagini reale, surprinse în spațiu cu ajutorul mai multor telescoape de mare putere, imagini pe care au suprapus apariția unei ipotetice găuri negre. Este pentru prima dată când un astfel de fenomen este explicat și prezentat în imagini atât de clare.

"O gaură neagră are o forță gravitaționala atât de puternică încât până și lumina se curbeaza în jurul ei. Fiecare stea aflata în jurul unui astfel de găuri negre va avea nu una, ci două imagini - câte una de fiecare parte a găurii negre. Este cât se poate de evident că forța uriașă poate curba spațiul, așa cum reiese și din imaginile generate pe computer", a explicat Alain Riazuelo, unul dintre cercetătorii implicați în proiect.

Motivul pentru care cercetătorii nu au reușit până acum să surprindă o imagine cu o gaură neagră este bineînțeles dimensiunea acesteia. În mod contrar cu ce crezi tu, găurile negre, chiar și cele mai mari sunt foarte greu de observat, mai ales atunci când privești lucrurile în context.

Pe aceeaşi temă