Ce măsuri vor întreprinde autorităţile dacă numărul bolnavilor de gripă va continua să crească

Embed:

Moldova se află în pragul unei epidemii de infecţii respiratorii şi gripă. Potrivit Ministerului Sănătății, astăzi sunt înregistraţi peste 150.000 de oameni cu afecțiuni respiratorii, ceea ce înseamnă cu aproape 20.000 mai mult decât acum o săptămână. A crescut şi numărul cazurilor de gripă. 

Potrivit legislaţiei, dacă trei săptămâni la rând sunt înregistrate peste 309 cazuri de gripă şi afecţiuni respiratorii la 100 de mii de oameni, în ţară este instituită stare de epidemie. Statisticile oficiale arată, că pe parcursul ultimei săptămâni, pragul epidemic a fost depăşit.

"Așteptăm să vedem săptămânile următoare, două săptămâni dacă vom avea o depășire a pragului epidemic, urmează să convocăm comisia pentru situații excepționale și să declanșăm situație de epidemie în privința acestor maladii", a declarat ministrul Sănătății, Mircea Buga. 

Reprezentanţii Centrului Naţional de Sănătate Publică spun că vor aplica mai multe măsuri pentru a reduce numărul cazurilor de gripă și de afecțiuni respiratorii.

"Vom trece la o monitorizare zilnică a situației din țară. Vom revedea stocurile de medicamente, în special cu activitate antivirală, echipamentul de protecție , în special măști, pentru a fi repartizate în instituțiile medicale", a declarat directorul adjunct al Centrului Național de Sănătate Publică, Constantin Spânu. 

Totodată, educatorii, profesorii și elevii vor fi instruiți cum să evite infecțiile respiratorii sau ce măsuri să ia în cazul îmbolnăvirii.

În spitale vor fi amenajate secții suplimentare pentru pacienţii cu afecțiuni respiratorii acute, iar accesul vizitatorilor la cei care suferă de boli grave va fi limitat.

De asemenea, școlile și grădinițele vor fi închise dacă se va constata că 25 la sută dintre copii sunt bolnavi. În caz de necesitate, va interveni și Serviciul Situațiilor Excepționale.

"În condițiile în care Ministerul Sănătății nu va putea pune la dispoziție îndeajuns ambulanțe atunci angajații Serviciului Situațiilor Excepționale vor merge la pacienți pentru a-i transporta în instituții medicale. În cadrul spitalului MAI vor fi internați pacienți, dacă mai mulți oameni se vor adresa la instituțiile medicale și vor fi suprasoclitate", a declarat ofițerul de presă, Liliana Pușcașu. 

De la începutul anului, şase oameni au murit în urma complicațiilor cauzate de gripă.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu