Ce le-a spus Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy magistraților: Viața mea este un iad

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy le-a spus magistraților că viața lui este ”un iad”. Disperat, Sarkozy spune că a fost acuzat fără dovezi și că acuzațiile care i se aduc sunt o răzbunare din partea unor persoane nemulțumite că a trimis avioane franceze în Libia în timpul revoltei împotriva lui Gaddafi din 2011,  scrie libertatea.ro.

În declarația dată de Sarkozy, obținută de publicația Le Figaro, se arată că fostul președinte a declarat că este acuzat fără ”dovezi concrete” și că totul este un plan de răzbunare. Fostul lider de la Elyzee a fost reținut o zi și jumătate pentru a fi audiat într-un dosar privind finanțara campaniei sale electorale din 2007 cu bani proveniți de la liderul libian, Muammar Gaddafi. Miercuri seara, după o zi și jumătate petrecute în custodia poliției, Nicolas Sarkozy a fost eliberat.

Politicianul de centru-dreapta, aflat în custodia poliției pentru a fi audiat spune că acuzatorii libieni vor răzbunare pentru decizia sa de a trimite avioane de război franceze în timpul revoltei care l-a răsturnat pe Gaddafi în 2011.

În fața magistraților, Sarkozy a spus că este conștient de faptul că acuzațiile împotriva sa sunt “grave”, dar că sunt “calomnioase” și că viața lui a devenit un iad dîncepând din 11 martie 2011, când Gaddafi a vorbit prima dată despre acest caz.

În 2013, autoritățile franceze au deschis o investigație privind afirmațiile potrivit cărora campania lui Sarkozy a beneficiat de milioane de euro din fonduri ilicite de la Gaddafi.

Acuzatorii sunt un om de afaceri francezo-libanez, Ziad Takieddine, și de unii oficiali ai regimului Gaddafi.

În noiembrie 2016, Takieddine a declarat site-ului de știri francez Mediapart că, în 2006-2007, el a i-a înmânat trei valize umplute cu bancnote de 200 și 500 de euro către Sarkozy și Claude Guéant, care era șeful său de personal. Takieddine a afirmat că banii au provenit de la Gaddafi și că valoara totală din cele două valize era de 5 milioane de euro.

Sarkozy a fost reținut în 2014 într-o anchetă separată privind presupusele abuzuri de finanțare a campaniei – prima dată când s-a întâmplat asta unui fost președinte francez.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu