Ce înseamnă 1 mai şi cine munceşte în Moldova LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22:53) Sergiu Afanasiu: Cred că fiecare zi în lumea politică este o improvizare, iar ce le reuşeşte guvernanţilor este felul de a ne uimi cu ceva.

(UPDATE 22:50) Anatol Ţăranu: Cred că săptămâna politică se va termina aşa cum a început. Surprizele vor apărae după sărbători.

(UPDATE 22:46) Sergiu Afanasiu: S-a ajuns până la o abordare bădărănistă în ceea ce priveşte politica moldovenească.

(UPDATE 22:43) Anatol Ţăranu: Nimic nu aştept de la ziua de mâine, poate politicenii noştri ar putea găsi o soluţie.

(UPDATE 22:40) Sergiu Afanasiu: Aş fi curios să aflu decizia Curţii Constituţionale privind uzurparea puterii în stat.

(UPDATE 22:35) Nicolae Ţveatcov: Tema prioritară care ar trebui discutată ar trebui să fie un nou Guvern.

(UPDATE 22: 30) Anatol Ţăranu: Pentru fiecare om, rămâne la discreţia lui, să ştie şi să sărbătorească cum doreşte această zi. Nu e nimic rău în faptul că pentru noi există această sărbătoare de 1 mai.

(UPDATE 22:25) Sergiu Afanasiu: Cei care organizează marşuri în această zi, nu fac altceva decât să capitalizeze nostalgii.

(UPDATE 22:17) Aurelian Lavric: În campania electorală promisiunile sunt aceleaşi. Interesele celor care au organizat astăzi marşuri sunt departe de cele ale cetăţenilor.

(UPDATE 22:15) Nicolae Ţveatcov: Mi se pare că declaraţia făcută de şefa Direcţiei Relaţii Externe, Gabriela Ciumac, s-a făcut în mod special. Nu aştept nimic deosebit de 9 mai, doar o zi de nostalgie.

(UPDATE 22:05) Anatol Ţăranu: Sindicatele nu pot să se solidarizeze cu Guvernele, deoarece ele sunt oponenţi. Noi am moştenit aceste Sindicate din perioada sovietică. Voronin capitalizează nostalgiile oamenilor.

(UPDATE 22:00) Sergiu Afanasiu:Ce se întâmplă astăzi este o parodie, este fantoma unei sărbători. Noi mai suntem victimnele regimului sovietic. Iar ce propune Voronin, de fapt îşi doreşte să revină la guvernare împreună cu clanul său. Sunt nişte speculanţi.

(UPDATE 21:59) Comentatorul politic Aurelian Lavric: La ţară s-a muncit astăzi. Declaraţia dl. Voronin denotă că ce se face este o acţiune politică. Este incorect să confişti această sărbătoare care are o anumită tradiţie. Totuşi, Sindicatele trebuiau, astăzi, să aibă prioritate. Problema pe care trebuie să o punem, este de ce oamenii nu pot să muncească în condiţii decente? Şi ştiţi de ce , totul e din cauza corupţiei.

(UPDATE 21:44) Directorul Centrului de Cercetări Strategice, Anatol Ţăranu: Sensul acestei sărbători a fost diluat de regimul socialist. Regimul politic a folosit această sărbătoare cu un alt sens. Noi, cetăţenii nu am preluat acea sărbătoare care s-a născut cândva. 1 mai mi se asociază cu o beţie crâncenă. Tinerii acum nu au habar de această sărbătoare. Pe vremuri, pentru noi, pe de o parte această sărbătoare era o bucurie, dar pe de altă parte o osândă.

(UPDATE 21:40) Politologul Nicolae Ţveatcov: Da, este politizată această sărbătoare, dar totuşi este o sărbătoare americană. Este o zi dedicată protestelor muncitoreşti. Am fost uimit de declaraţia Sindicatelor. Mi se pare că în esenţă, această sărbătoare se petrece într-un mod departe de cel în care ar trebui să se petreacă.

(UPDATE 21:35) Jurnalistul Sergiu Afanasiu: Încercam astăzi să simt aerul acestei sărbători istorice. Am observat, însă, că oamenii muncii ai muncit astăzi, iar cei care s-au bucurat de sărbătoare au fost de fapt copii şi pensionarii. Guvernanţii îşi fac sărbători tot pentru ei. Am văzut peste tot că oamenii au muncit. Această sărbătoare a fost gândită cu un alt scop. Guvernanţii s-au distanţat de cetăţeni. Soarta ţării a fost mereu schimbată dintr-un buzunar în altul. Cea mai mare pedeapsă este ignoranţa. Oamneii deja ignoră politicenii.

(21:30) Ziua Internaţională a Muncii s-a născut din protestele muncitorilor americani care cereau scurtarea zilei de muncă de la 12 la 8 ore, acum 127 de ani. URSS şi ţările-satelit aveau să transforme 1 mai într-o zi de proslăvire a regimului comunist la modul absolut.

În Moldova anului 2013, 1 mai este o zi liberă, bună de frigărui cu muzică şi bere. Excepţie face marşul tradiţional la care partidele de stânga scot în stradă o mână de bunici, care vin cu nepoţii, fiindcă - paradoxal, părinţii acestora sunt la muncă.

De fapt, ce înseamnă 1 mai şi cine mai munceşte în Moldova, ţară ca un muzeu politic închis pentru renovare? Discutăm în această seară, la Fabrika cu:

Comentatorul politic Aurelian Lavric;

Jurnalistul Sergiu Afanasiu;

Directorul Centrului de Cercetări Strategice, Anatol Ţăranu;

Politologul Nicolae Ţveatcov.

 

 

 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu