Ce exista înainte de Univers? METODA unor cercetători prin care se poate afla răspunsul

O echipă de savanţi a propus un nou test pentru inflaţie, teoria conform căreia Univerul s-a extins dramatic într-o fracţiune de secundă după Big Bang. Scopul lor este de a oferi indicii cu privire la o întrebare esenţială: cum era Universul înainte de Big Bang?

Deşi inflaţia cosmică este cunoscută pentru rezolvarea unora dintre cele mai importante mistere cu privire la structura şi evoluţia Universului, alte teorii foarte diferite pot explica şi ele aceste mistere. În unele dintre acestea, starea Universului care a precedat Big Bang-ul - aşa-zisul Univers primordial - era de contracţie în loc de expansiune, iar Big Bang a fost doar o etapă din Big Bounce, scrie Phys, citează descopera.ro.

Unii cercetători, inclusiv Avi Loeb, au ridicat probleme cu privire la inflaţie, sugerând că aparenta sa adaptabilitate nesfârşită o face imposibil de testat.

"Este o idee atât de flexibilă, încât nu poate fi dovedită falsă în experimente. Indiferent de ce valoare măsoară oamenii pentru o trăsătură observabilă, există întotdeauna modele de inflaţie care o pot explica", a precizat Loeb.

Acum, o echipă de savanţi condusă de Xingang Chen, alături de Loeb şi Zhong-Zhi Xianyu de la Physics Department of Harvard University, au aplicat o idee numită "ceas primordial standard" la teoriile care nu implică inflaţia, stabilind o metodă care poate fi folosită pentru a dovedi, experimental, falsitatea teoriei inflaţiei. Studiul urmează să apară în Physical Review Letters.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu