Ce evenimente politice au marcat această săptămână

Embed:

Intrarea în vigoare a legii care interzice simbolurilor comuniste, discursul preşedintelui Nicolae Timofti la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei sau anunţul unor partide de centru-stânga că îşi unesc forţele. Sunt doar câteva dintre evenimentele politice care au marcat această săptămână.

De pe 1 octombrie, utilizarea simbolurilor comuniste este interzisă oficial în Moldova. Legea care prevede acest lucru a intrat, luni, în vigoare. Comuniştii susţin ferm că nu vor renunţa la seceră şi ciocan. Mai mult, ei au contestat la Curtea Constituţională actele adoptate de Legislativ.

Un eveniment politic important din această săptămână a fost şi discursul preşedintelui moldovean, Nicolae Timofti, în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Printre solicitările pe care le-a făcut şeful statului sunt retragerea armatei ruse de pe teritoriul Transnistriei şi scoaterea Moldovei de sub monitorizarea Consiliului Europei.

Şase partide de centru-stânga intenţionează să colaboreze pentru a-şi consolida poziţiile pe eşichierul politic. Posibilitatea a fost discutată miercuri, în cadrul unei şedinţe la care au participat liderii celor şase formaţiuni: Partidul Socialiştilor, Partidul "Renaştere", Partidul Popular Socialist, Partidul Social Democrat, Partidul Regiunilor şi Partidul "Patrioţii Moldovei". Aceştia nu exclud că până la alegeri ar putea crea un bloc politic. În plus, PSD îşi uneşte forţele şi cu PCRM pentru a promova ideea aderării Moldovei la Uniunea Vamală Euroasiatică.

Joi, comuniştii au încercat să pună condiţii magistraţilor Curţii Constituţionale. Ei vor ca judecătorii să examineze sesizările urgente în cel mult 30 de zile şi nu timp de şase luni, aşa cum prevede legislaţia actuală. Preşedintele Curţii, Alexandru Tănase, îi contrazice şi spune că acest termen nu poate fi aplicat în cazul unor sesizări care necesită avizul Comisiei de la Veneţia.

Vineri, preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, i-a interzis lui Victor Şelin să mai intre în sediul Legislativului. Permisul de intrare al liderului PSD a fost anulat pe motiv că el ar fi folosit abuziv tribuna pentru declaraţii.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu