Ce evenimente politice au marcat această săptămână. VEZI RETROSPECTIVA

Embed:

Liderii politici de la Chişinău au lăsat certurile pentru cel puţin o zi şi şi-au concentrat atenţia asupra situaţiei din regiunea transnistreană. Vizita inopinată la Tiraspol a unui grup de deputaţi ai Dumei de Stat a provocat nemulţumirea Ministerului de Externe, care l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul rus, Farit Muhametşin. Ce alte evenimente politice au dominat această săptămână vedem în acest material.

Miercuri, mai mulţi deputaţi ruşi au sosit la Tiraspol cu scopul de a crea un grup de lucru pentru armonizarea legislaţiei din regiune cu cea rusească. Şi asta fără ca autorităţile moldovene să fie anunţate în prealabil. Ambasadorul Farit Muhametşin, convocat la Ministerul de Externe pentru explicaţii, a declarat că vizita legislatorilor ruşi nu a avut un caracter oficial, ci unul ştiinţific. Reprezentanţii Ministerului de Externe au solicitat ca pe viitor asemnea vizite să fie convenite cu autorităţile de la Chişinău.

Pe parcursul săptămânii politice activitatea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea morţii lui Sorin Paciu a atras atenţia opiniei publice. Luni, deputaţii l-au audiat pe fostul procuror general, Valeriu Zubco. Acesta a declarat că nu a tăinuit incidentul. Marţi, deputaţii i-au luat la întrebări pe principalii lideri politici. Toţi au spus într-un glas că au aflat despre incident din presă, la două săptămâni de la producerea acestuia. În urma audierilor, miercuri, viceministrul Sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, a fost suspendat din funcţie. Joi, membrii Comisiei au afirmat, făcând trimitere la o declaraţie a fostului procuror general Valeriu Zubco, că la vânătoare ar fi trebuit să participe şi premierul Vlad Filat. Vineri, deputaţii au încercat să reconstituie evenimentul, ghidaţi de un angajat al rezervaţiei Pădurea Domnească, care a participat la vânătoare.

Tot în această săptămână ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, a fost eliberat din funcţie de Guvern, în urma cererii depuse de acesta. El urmează să ocupe funcţia vacantă de director al Agenţiei Moldsilva, iar fotoliul său ar putea fi ocupat de istoricul, dar, totodată, maestrul internaţional de box, Octavian Ţâcu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu