CE ESTE VOTUL UNINOMINAL. Precizările pe care trebuie să le ştie fiecare cetăţean

Votul uninominal înseamnă alegerea directă a deputaţilor pentru Parlament. Cetăţenii vor avea de ales între mai mulţi candidaţi concreţi - nu între mai multe liste de partid, aşa cum este acum.

Astfel, conform acestui sistem de vot, fiecare raion al Moldovei va avea deputaţii săi în Parlament - unul sau mai mulţi, în funcţie de numărul de locuitori. De asemenea, diaspora (moldovenii din străinătate), va fi şi ea reprezentată în Parlament, având un număr de locuri special stabilite.

Votul uninominal pentru Parlament este folosit în cele mai vechi şi mai importante democraţii ale lumii –Marea Britanie, Franţa, Statele Unite ale Americii.

Partidul Democrat din Moldova a iniţiat o campanie de informare pentru prezentarea votului uninominal pentru alegerile parlamentare pe site-ul votuninominal.md. Totodată, pe această platformă sunt adunate semnături pentru susţinerea iniţiativei lansate de PDM.

PUBLIKA.MD aminteşte că Partidul Democrat din Moldova inițiază trecerea la votul uninominal pentru alegerile parlamentare. PDM mai vrea ca cetățenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu și-a respectat promisiunile. Mai mult, democrații propun ca și diaspora să aibă propriii legiuitori în Parlament. Despre aceste inițiative a anunțat astăzi președintele PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefing de presă. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu