Ce este UE și ce este CE. Lecție europeană gratuită pentru Jurnal TV

Într-o știre publicată pe siteul televiziunii mafioților fugari Țopa, ce conține o înregistrare dintr-unul din programele Jurnal TV, aceștia titrează că ”UE, misiune preelectorală la Chișinău”. 

Însă cei de la Jurnal TV nu știu de fapt cine a venit la Chișinău, încurcă instituțiile Europene între ele și nici măcar nu sunt interesați să se documenteze în acest caz. Iar pentru o mai bună informare a dumneavoastră, am pregătit explicațiile amănunțite. 

”O misiune preelectorală a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei efectuează o vizită la Chișinău.”, scriu cei de la Jurnal TV. APCE, așa cum este denumită Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei (organizație internațională dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept). Adunarea Parlamentară alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului. 
Aceștia au fost in vizită la Chișinău. Și nu Uniunea Europeană.

Consiliul Europei, pe de altă parte, este o organizație internațională, interguvernamentală și regională. A luat naștere la 5 mai 1949 și reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei. Este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene. Sediul Consiliului Europei este la Strasbourg. 

Consiliul Europei are doua direcții: Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, ale statelor membre ale Uniunii Europene; și Comitetul Miniștrilor,  alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei. 

România a deținut președinția Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei în perioada noiembrie 2005 - mai 2006.

Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 28 state. Uniunea funcționează printr-un sistem de instituții supranaționale independente și interguvernamentale care iau decizii prin negociere între statele membre. Cele mai importante instituții ale UE sunt Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție și Banca Centrală Europeană. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetățenii europeni. 

Deci nu UE ne-a vizitat la Chișinău, ci reprezentanți ai uneia din instituțiile sale.  Este foarte ușor de indus în eroare publicul, atunci când aceste lucruri elementare, pe care orice cetățean european le cunoaște, sunt puse - fără documentare - într-o știre, care poate oricând să fie interpretată negativ la adresa UE. Iar acest lucru se numeste manipulare. 

Lasă un comentariu