Ce este KENDO şi cine practică această luptă în Moldova

Embed:

Lupta tradiţională japoneză Kendo este o artă marţială înrudită cu scrima. Rădăcinile sale se trag însă din vechile lupte ale samurailor, de peste 1.300 de ani vechime. Chiar dacă originile acestei lupte sunt amplasate adânc în cultura japoneză, Kendo a prins şi în Republica Moldova, unde a ajuns la mijlocul anilor 90.

În prezent la clubul de Kendo se antrenează câteva zeci de persoane.

"La noi vin persoane diferite. De exemplu, de la studenţi şi până la businesmani. În Japonia este un gen de sport de elită şi acolo îl practică conducătorii de companii şi diplomaţii. Kendo ajută să te descarci emoţional, să te pregăteşti fizic. În Kendo este nevoie de mult efort fizic", a spus preşedintele FM de Kendo, Vitalie Oncea.

Puţini însă cunosc cum decurge un antrenament. Totul începe cu un ritual vechi. Înainte de toate, sportivii curăţă podele sălii.

Echipamentul este un accesoriu obligatoriu în Kendo. Mai mult decât atât, respectarea ritualului de echipare este primul pas spre succes.

Kendo se practică purtând îmbrăcăminte în stil tradițional japonez și o armură pentru protecție numită bogu. Ca arme se folosesc niște săbii din bambus numite shinai. Tot echipamentul cântăreşte nu mai puţin de 10 kilograme, iar preţul acestuia este de aproxiamtiv 200 de dolari. După ce sunt respectate toate tradiţiile începe antrenamentul propriu-zis.

"La primul festival medieval i-am văzut acolo aveau o prezentare. Când i-am văzut am zis "wow"! Chiar avem aşa ceva în Moldova. De atunci i-am descoperit pe băieţi. În primul rând sunt săbii şi e ceva japonez. Ceva deosebit de cultura noastră. E ceva ce mai rar întâlneşti în ţara noastră", a spus marketologul Irina Medveţchi.

"Dacă e să vorbim de antreprenoriat voi spune că practicând Kendo te înveţi să iai decizii corecte şi la timp. Este şi o luptă cu fobiile personale", a spus economistul Andrian Ulinici.

Lotul naţional se bucură de succese şi pe arena internaţională în ultimii ani. Echipa noastră reprezentativă a debutat la Campionatul European în 2016, reuşind performanţe remarcabile.

În întreaga lume numărul practicanților de kendo este estimat în prezent la opt milioane de oameni, din care aproximativ șapte milioane de practicanți sunt în Japonia.

În "Ţara Soarelui-Răsare" acest de gen de luptă este cel mai popular şi se studiază în instituţiile de învăţământ superior.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu