Ce efect au documentarele despre natură asupra stării emoţionale

Studiul "The Happiness Project", realizat de BBC Earth şi Universitatea Berkeley din California, arată că vizionarea filmelor documentare despre natură, chiar dacă sunt de scurtă durată, ne induc o stare de bucurie, amuzament şi reduc anxietatea frica şi oboseala, scrie adevarul.ro.

La studiu au participat 7.500 de persoane din Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Singapore, India şi Africa de Sud, însă au fost analizate şi peste 150 de studii ştiinţifice care au explorat legătura dintre natură şi sentimente precum fericirea şi bunăstarea.

Pentru a înţelege cum răspund spectatorii la imaginile video, experţii au cu o tehnologie de ultimă oră de cartografiere şi recunoaştere facială, specializată în recunoaşterea emoţiilor, numită Crowd Emotion.

Persoanele care au participat la studiu au avut de umărit cinci clipuri: ouă de la Planet Earth II, unul dintr-un film cunoscut, un montaj de ştiri şi un video de control.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că filmuleţul Planet Earth II a determinat creşteri semnificative ale stărilor de bucurie, amuzament şi curiozitate şi a redus oboseala, furia şi stresul.

S-a constatat, totodată, că după vizionarea documentarului despre natură, femeile au experimentat schimbări emoţionale mai semnificative decât bărbaţii, iar persoanele cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani au avut cele mai reduse niveluri de nervozitate, suprasolicitare şi oboseală.

Profesorul Dacher Keltner, coordonator al studiului şi expert în ştiinţa emoţiilor la Berkeley, a explicat că dacă oamenii se simt uimiţi, aceştia sunt mai predispuşi la empatie şi gesturi caritabile, făcând faţă mai uşor stresului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu