Ce crede Alianţa despre iniţiativa comuniştilor de a-şi recupera salariile

Embed:

Sesizarea PCRM depusă la Curtea Constituţională demonstrează că opoziţia recunoaşte legalitatea acestei instituţii. Aşa au comentat reprezentanţii AIE faptul că PCRM s-a adresat magistraţilor în legătură cu legea care sancţionează deputaţii chiulangii. Comuniştii consideră că această lege contravine Constituţiei. 

Liberalii consideră că PCRM caută o modalitate de a reveni în Parlament, iar şi în cazul în care Curtea Constituţională va declara că legea nu contravine Constituţiei, deputaţii comunişti vor participa din nou la şedinţele Legislativului.

Liberal-democraţii afirmă că vor respecta decizia Curţii indiferent care va fi aceasta. Şi deputaţii democraţi sunt în aşteptarea hotărârii magistarţilor, dar până atunci îi invită pe comunişti la şedinţele în plen ale Parlamentului.

"Pe de o parte liderul opoziţiei comuniste, Voronin contestă şi ia în băşcălie instituţia Curţii Constituţionale, iar pe de altă parte contestă legile. Foarte bine, totuşi, se conformează instituţiilor de drept ale statului", a declarat preşedintele fracţiunii PL, Ion Hadârcă. 

Liberal-democraţii spun că merită să-şi ridice salariile doar cei care muncesc.

"Din banii statului pot fi plătiţi doar cei care îşi fac meseria. Cei care lucrează, care îşi aduc contribuţia la îmbunătăţirea cadrului legal. Aceste sforţări ale comuniştilor de a încerca cumva să primească în continuare salarii nemeritate par, cel puţin, ridicole", consideră preşedintele fracţiunii PLDM, Valeriu Streleţ.

Democraţii invită opoziţia în Parlament.

"Nu am de cât, cu această ocazie, să îi invit în şedinţa plenară. Aici să se expună şi să discutăm, nu în stradă", a explicat prim-vicepreşedinte al Parlamentului, Vlad Plahotniuc.

Comuniştii afirmă că activitatea unui deputat nu constă doar în prezenţa la şedinţele de plen ale Parlamentului.

"Activitatea Paralmentului nu constă numai în aceea că să stai joia două sau trei ore şi să te baţi cu limba de microfon. Noi lucrăm în teritoriu, nu ca cei care stau o dată în săptămână, joia, în Parlament şi şterg fundul la fotolii. Noi lucrăm în fiecare zi. Săptămâna trecută deputaţii noştri au avut 89 de întâlniri în teritoriu cu alegătorii", a spus Vladimir Voronin.

Legea, contestată de PCRM la Curtea Constituţională, prevede ca pentru două absenţe nemotivate, deputaţii să rămână fără 50 la sută din salariu şi fără indemnizaţii, iar pentru patru şi mai multe lipse - să fie sancţionaţi cu 75 la sută din leafă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu