CC a decis: Aviz negativ pentru iniţiativa PLDM şi PLR de a organiza un referendum în ziua alegerilor parlamentare

Embed:

Fără referendum republican în ziua scrutinului parlamentar din 30 noiembrie. Curtea Constituţională a dat astăzi aviz negativ iniţiativei PLDM și PLR de a organiza un referendum de modificare a Constituţiei, astfel încât şeful statului să fie ales şi demis direct de către cetăţeni.

"Inițiativa de revizuire a articolelor 78, 85, 89, 91 și 135 din Constituție privind referendumul republican contravine exigențelor constituționale și nu poate fi înaintată spre examinare Parlamentului pentru declararea referendumului republican", a declarat președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit secretarului general al Curții Constituționale, magistrații au constatat că inițiativa de revizuire a Legii Supreme nu corespunde procedurii de modificare a Constituţiei. Nu este corect formulată nici întrebarea supusă plebescitului.

"Urmează a fi respectat același termen de șase luni din momentul prezentării inițiativei de modificare a Constituției și desfășurarea referendumului republican. În partea ce ține de calitatea textului, Curtea a constatat divergențe între întrebarea formulată și textul constituțional din proiectul de lege'', a menţionat secretarul general al Curții Constituționale, Rodica Secrieru.

Reprezentanții PLDM s-au arătat nedumeriți de decizia Curţii Constituționale.

"Curtea s-a pronunțat în două avize ale sale în anul 2010 asupra aceluiași subiect legat de modificarea Constituției. O eventuală nouă abordare din partea Curții că ceea ce a fost propus atunci era constituțional, iar acum este neconstituțional, chiar ne surprinde și pe alocuri chiar ne lasă fără replică", a reacţionat vicepreședintele PLDM Valeriu Streleţ.

Moldovenii au mai fost chemaţi la urne să spună dacă vor sau nu ca şeful statului să fie ales direct de popor în  septembrie 2010. Referendumul a eşuat însă din cauza prezenţei reduse la vot.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu