Cazul femeii care a avortat în WC-ul IMC: Şeful secţiei, moașa principală și asistenta de gardă, dați afară. Gladun, mustrat public

Embed:

Șeful secției ginecologie de la Institutul Mamei și Copilului (IMC) și sora principală a secției au fost eliberați din funcție în urma anchetei desfășurate în cazul femeii care a avortat în veceul spitalului. De asemenea, asistenta medicală care a fost de gardă a fost concediată, iar medicul de gardă care a fost pe data de 13-14 decembrie și directorul centrului prenatal au primit mustrare aspră. Despre acest lucru a anunțat directorul IMC, Sergiu Gladun în cadrul unei conferințe de presă. 

Ancheta inițiată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, dar şi ancheta internă iniţiată de administraţia IMC, a scos la iveală mai multe încălcări grave comise de angajații IMC vizați.

Potrivit șefului comisiei de caz, Iurie Dondiuc, pacientei i s-a recomandat avortul medicamentos din cauza prezenței unor anomalii de dezvoltare a fătului care era la termen de 19-20 de săptămâni.

Una dintre greșelile comise a fost că pacienta a fost trimisă să procure medicamentele din farmacie, asta în cazul în care instituția medicală este asigurată cu toate medicamentele necesare utilizate în aceste cazuri.

"Am primit răspuns de la medicul curant că se mai întâmplă cazuri când nu au fost ritmic asigurat secția cu medicamente și au fost zile cu odihnă și uneori propunem pacienților să procure aceste medicamente. Dar mai există așa un proparat combinat care se află în rețeaua de farmacii. Medicul a crezut că acest complex este mai efectiv - o încălcare destul de serioasă", a declarat preşedintele comisiei, Iurie Dondiuc.

O altă încălcare a fost lipsa de monitorizare şi comunicare eficientă cu pacienta.

"Femeia a avortat în WC - acest lucru nu trebuia să se întâmple. Trebuia să existe o monitorizare mai serioasă. Acest proces de provocare a contracțiilor, de deschidere a uterului și de expulzie a fătului cu anomalii durează în timp și depinde de foarte mulți factori, inclusiv de capacitățile organismului. Poate dura de la 24 la 48 de ore. Pacienta avea unele senzații pe care le-a confundat probabil cu cele fiziologice și a hotorât să meargă la veceu - lucru care nu trebuie să se întâmple. Trebuia monitorizată", a concluzionat Dondiuc.

"S-a constat o informare insuficientă din partea medicului curant și a asistentei medicale și o supraveghere insuficientă din partea medicului de gardă în procesul de derulare a acestui avort. Medicul de gardă trebuia să o viziteze mai des, să efectueze o examinare mai bună - toate aceste lucruri nu au fost efectuate", a mai spus Iurie Dondiuc.

La rândul său, secretarul de stat de la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Boris Gîlca, a declarat că o parte din vina în acest caz o poartă şi directorul IMC, Sergiu Gladun,  care a primit public mustrare aspră.

"Îmi pare rău, dar domnul director al IMC poartă personal o vină în acest caz, de aceea voi dispune avertizarea dvs ca prima și cea mai blândă pedeapsă, dar care va fi la control. Vom dispune pentru directorul medical de la IMC - sancțiunea prin mustrare aspră, susținem acele sancțiuni care le-ați voficerat prin eliberarea din funcție și din serviciu a persoanelor. Nu mergem împotriva colegilor, a medicilor, noi vrem să mergem pe calea corectă în efectuarea actului medical", a spus secretarul de stat, Boris Gîlca.

Totodată, Gîlca a anunţat că MSMPS va dispune crearea unei instituţii independente care va ancheta toate cazurile de malpraxis din sistemul medical şi va sancţiona, inclusiv contravenţional şi prin retragerea dreptului de profesare, lucrătorii medicali care comit abateri grave.

CITEŞTE ŞI: Blogger: Care este adevărul despre tânăra care a fost lăsată să avorteze în baie

CITEŞTE ŞI: CUTREMURĂTOR! O femeie ar fi fost lăsată să avorteze singură în baie la Institutul Mamei și Copilului. MSMPS a iniţiat o anchetă

PUBLIKA.MD aminteşte că acest caz a avut loc acum două săptămâni, iar femeia a anunțat despre acest lucru pe o rețea de socializare.

Femeia susține că a fost nevoită să întrerupă sarcina din cauza malformațiilor pe care le avea fătul. Ea acuză medicii de neglijență și afirmă că personalul nu i-a acordat ajutorul necesar.

Tânăra spune că va depune o plângere când va reveni în țară.

Poliţia a deschis un dosar pentru neglijență în serviciu.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu