Cauzele deprecierii monedei unice europene şi a lirei turceşti

Embed:

Sancţiunile Statelor Unite la adresa Turciei, inclusiv dublarea taxelor vamale pentru oţelul şi aluminiul importat din Turcia, au dus la deprecierea abruptă a lirei turceşti.

Banca Centrală Europeană şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la impactul deprecierii lirei turceşti asupra unor bănci europene.

Turcia are credite externe enorme: peste 83 de miliarde de dolari împrumutate de la bănci din Spania, peste 38 de miliarde de dolari de la bănci din Franţa şi 17 miliarde de la bănci din Italia.

Dacă Turcia nu e pregătită să susţină deprecierea monedei naţionale, atunci nici nu va putea plăti creditele, care vor înregistra arierate.

Instituţiile bancare europene vor acumula pierderi, ceea ce le va afecta bilanţul contabil.

Efectul a fost resimţit şi de moneda unică europeană, care a scăzut cu o jumătate de procent faţă de dolar, care se tranzacţionează acum la valoarea de 1,13 pentru un euro.

Întărirea monedei americane, rezultate în urma impunerii de sancţiuni şi taxe vamale are, pe termen scurt, efecte benefice atât asupra economiei SUA, cât şi asupra inflaţiei şi a reducerii deficitului fiscal.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu