CAUZA OFICIALĂ a intoxicaţiei alimentare la masa de pomenire de la Căuşeni. Anunţul medicilor

Persoanele care au ajuns la spital cu intoxicaţie, după ce au participat la o masă de pomenire organizată la biserica din satul Tocuz, au contactat salmonella. Anunţul a fost făcut de Centrul Naţional de Sănătate Publică (CNSP), care a iniţiat o anchetă pentru a identifica sursa infecţiei. 

Potrivit informaţiilor, salmonella a fost identificată în materialele prelevate de la majoritatea persoanelor afectate şi în câteva dintre bucatele pregătite.

Specialiştii de la CNSP au constat că bucatele au fost gătite în condiţii insalubre la domiciliu, cu abateri de la procedeele tehnologice, totodată nu au fost respectate regulile de igienă alimentară şi igienă personală.

Mai mult decât atât, încăperea unde s-a desfăşurat masa de pomenire, aflată în gestiunea preotului bisericii din sat, nu a fost autorizată sanitar, nu era dotată cu utilaj tehnologic şi frigorific pentru prelucrarea şi păstrarea produselor alimentare.

De asemenea, persoanele care au pregătit bucatele pentru masa de pomenire nu au fost instruite igienic şi nu dispun de examen medical.

Ancheta a mai descoperit că bucatele au fost preparate în opt locuri diferite la rude si vecini, fiind depozitate mai mult de 10 ore în beci.

Mai mult decât atât, mâncarea a fost transportată şi păstrată la temperatura de circa 30 grade Celsius. În localul unde s-a desfăşurat evenimentul aceasta a fost lăsată în faţa soarelului mai multe ore, masa fiind servită în două prize.

PUBLIKA.MD aminteşte că 74 de persoane, printre care şi 10 copii, au ajuns la spital cu intoxicaţie, după o masă de pomenire organizată la biserica din satul Tocuz.

Sătenii susţin că bucatele ar fi stat în soare cel puţin trei ore până a la venirea celor aproape o sută de oameni de la înmormântare.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu