Catolicii, în pregătiri. Vor merge la slujba de Înviere cu ouă, cozonaci şi carne

Embed:

Catolicii din întreaga lume marchează astăzi ajunul Paştelui. Cele câteva mii de catolici din Republica Moldova vor asista în această noapte la slujba de Înviere. Oamenii vor veni în biserici cu cozonac, ouă roşii şi bucate din carne, care vor fi sfinţite de preoţi.

În satul Creţoia, Anenii Noi, mai mult de jumătate din cei aproximativ 400 de locuitori sunt de religie catolică.

Pe Eugenia Bulgaru am gasit-o acasă preparând răciturile. Femeia spune că pregătirile de Paşti au început de câteva zile.

"Pregătirile de Paşti se încep de joi. Coacem pasca, cozonacul, tăiem păsările, coacem carne. Şi apoi vineri coacem pâine şi astăzi merg pregătirea bucatelor în toi", spune gospodina Eugenia Bulgaru din satul Creţoaia,

În timp ce gospodina casei pregăteşte bucatele din carne, cele două nurori fac prăjiturile.

"Cei mai mici, mai talentaţi fac desertul. Nişte aricei cum i-am botezat noi", a adăugat nora gospodinei, Mihaela Bulgaru.

În această zi bărbaţii fac curat în jurul casei.

"Începem câte oleacă cu o săptămână înainte. Dar în special vinerea, sîmbăta se face curăţenie la modul general", a relatat şi fiul gazdelor.

După ce au fost preparate bucatele, iar în curte a fost făcut curat, membrii familiei Bulgaru vor merge la biserică. Alături de alţi credincioşi, familia Bulgaru va asista la Slujba de Înviere, după care preotul va sfinţi bucatele.

"Sărbătoare Paştelui în biserica catolică are o semnificaţie profundă care o are de fapt o are şi în biserică ortodox. Oamenii vin în primul rând pentru a da mărturire la învierea lui Hristos. Se salută între ei, cei certaţi de exemplu se împacă", a specificat părintele Andrei Dăscălaşu.

În Republica Moldova locuiesc câteva mii de catolici. Diaceza de la Chişinău este condusă de un episcop, iar în cele 33 de parohii şi instituţii religioase romano-catolice activează 25 de preoţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu