Câţiva TERORIŞTI au luat cu asalt Primăria din Giurgiuleşti. Ostaticii au fost ţinuţi legaţi! CE A URMAT (VIDEO)

Colaborare fără precedent între instituţiile de forţă ale ţării. S-a întâmplat după ce câţiva terorişti au luat cu asalt Primăria din Giurgiuleşti, raionul Cahul, un restaurant, o casă de locuit şi un autobuz. Ostaticii au fost ţinuţi legaţi, iar dacă cerinţele atacatorilor ar fi întârziat să fie îndeplinite, exista ameninţarea să fie omorâţi cu toţii.

Din fericire pentru victime, totul nu a fost decât o simulare antitero. În schimb pentru poliţişti, militari, paramedici şi agenţii speciali ai Serviciului de Informaţii şi Securitate, atacul a fost pe cât se poate de real.

Exercițiul de simulare a unui atac terorist a început în dimineaţa zilei de ieri, la frontiera moldo-ucraineană. Un grup de persoane suspectate de apartenenţă la formaţiuni teroriste a încercat să intre ilegal în Republica Moldova.

Câţiva terorişti au fost identificaţi şi reţinuţi la frontieră, alţii însă au reuşit să ajungă până în localitatea Giurgiuleşti din raionul Cahul.

În jurul orei 9.30, teroriştii au luat ostatici pasagerii unui autobuz şi s-au baricadat în clădirea Primăriei, într-o casă de locuit din zonă şi într-un restaurant.

Toate instituţiile de forţă au fost puse în alertă. Primii au intervenit ofiţerii de la Inspectoratul de Poliţie Cahul şi agenţii SIS din cadrul Direcţiei Sud.

În scurt timp, li s-au alăturat şi colegii din Chişinău. Şcoala din localitate a devenit pentru o zi centru de comandă. Aici au fost dislocaţi agenţi INP, pompieri, poliţişti de frontieră, precum şi grupurile de asalt ale Trupelor de Carabinieri, Poliţiei şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.

După opt ore de tratative, grupul de negociatori a reuşit să obţină eliberarea mai multor ostatici. Teroriştii şi-au jucat şi ei rolul până la capăt.

Spre seară, s-a luat decizia de a lua cu asalt adăposturile teroriştilor. În momentul când grupurile de intervenţie au început ofensiva, unul dintre terorişti a împuşcat un ostatic. Chiar şi aşa, acţiunea de lichidare a grupării a continuat.

Potrivit directorului adjunct al Seviciului de Informaţii şi Securitate, Alexandru Balan, exerciţiul antiterorist "Strong Border 2017" a avut drept scop verificarea capacităţii de a gestiona astfel de situaţii de criză, cooperării dintre structurile de forţă, dar şi a vigilenţei cetăţenilor.

Exerciţiul antitero a fost organizat de către Serviciul de Informaţii şi Securitate. Operaţiunea a fost coordonată de către Centrul Antiterorist al SIS, cu implicarea Ministerului Apărării, Procuraturii Generale şi a Ministerului Educaţiei.

Mai multe detalii în cadrul emisiunii Unitatea de Gardă de la Canal 3.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu