Câţi megabiţi are creierul unui om? Nu vei ghici niciodată răspunsul

În cel mai recent atac mediatic împotriva Coreei de Sud, mass-media nord-coreene l-au catalogat pe preşedintele Lee Myung-bak drept un nenorocit şi au spus că acesta ar avea doar "doi mega de cunoştinţe", un limbaj foarte IT-istic pentru o ţară cu tehnologie rudimentară, scrie Realitatea.net.

Pornind de la această declaraţie, redactorii Slate.comarată care este capacitatea de stocare a creierului uman. Majoritatea cercetătorilor spun că creierul uman găzduieşte între 10 terabiţi şi 100 de terabiţi (un terabit este egal cu 1.000 de gigabiţi sau cu un milion de megabiţi). 

Matematica în spatele acestei estimări este oarecum simplă: creierul omenesc are aproximativ 100 de miliarde de neuroni. Fiecare dintre aceşti neuroni poate realiza în jur de 1.000 de legături, ceea ce reprezintă aproximativ 1.000 de potenţiale sinapse, responsabile în mare măsură de stocarea datelor. Dacă se înmulţesc cei 100 de miliarde de neuroni cu cele de 1.000 de legături cu care fiecare dintre ei le poate crea, se obţin 100 de trilioane de puncte de date (sau 100 de terabiţi de informaţie). 

Cu toate astea, cercetătorii recunosc că estimarea aceasta este oarecum simplistă. Se pleacă de la premiza că fiecare sinapsă găzduieşte un bit de informaţie, însă lucrul acesta nu este întotdeauna valabil. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu