Câţi bani sunt necesari pentru a evita SITUAŢIILE CATASTROFALE cauzate de ploile cu grindină

Embed:

Avem nevoie urgent de 1.600 de rachete antigrindină, în caz contrar pierdem culturile agricole chiar la prima grindină, care va cădea în ţara noastră. Pentru suplimentarea stocului, care este deja pe sfârşite, sunt necesare peste 13 milioane de lei, bani care încă nu au fost găsiţi.

Dacă noile rachete vor fi cumpărate în această lună, vor putea fi folosite abia peste vreo trei săptămâni. 

Jumătate dintre terenurile agricole din Moldova sunt protejate de 115 puncte de lansare a rachetelor antigrindină. Fiecare dintre acestea trebuie să aibă cel puţin 70 de proiectile. Însă după un început de vară ploios, o parte din centrele existente a rămas fără nicio rachetă.

"Următorul proces poate fi pentru Republica Moldova catastrofal, din cauza că rachete lungi nu sunt", a spus vicedirectorul Serviciului Antigrindină, Serghei Eremeico. 

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii spun că vor să cumpere cel puţin 1.600 de rachete antigrindină.

"Este adresarea la Ministerul Finanţelor din posibilităţile bugetare să mai găsim în jur de 600.000 de euro pentru a acoperi necesarul pentru a fi siguri că recolta pentru anul 2016 pentru zonele care sunt protejate nu va fi afectată", a spus viceministrul Agriculturii, Iurie Uşurelu.

Chiar dacă vor fi identificate resurse financiare, rachetele antigrindină vor ajunge la punctele de lansare nu mai devreme de trei săptămâni. Până atunci, oamenii trebuie să rămână la mila cerului.

"Chiar ieri, veneau nori dincolo... Ne-am dus în casă, ne-am rugat, am aprins lumânarea de la sfinţit pasca, am bătut mătănii şi ne rugăm Doamne păzeşte-ne că Doamne Fereşte ce străşnicie era!"

"Avem de strâns şi porumbul şi floarea-soarelui şi tot mi-i frică de grindină, să nu ne bată Dumnezeu, să avem ce mânca cu copiii".

"Trebuie să aibă grijă să fie plin tot timpul acolo nu că să aibă o rachetă şi vine grindina şi să ne ucidă".

Din aprilie şi până în prezent au fost lansate peste 2.000 de rachete.

Cea mai gravă situaţie a fost în 18 iunie, când mai multe localităţi din raionul Ungheni au fost afectate de grindină. Ploaia cu gheaţă se formase în nori pe teritoriul României. Întrucât este interzisă lansarea rachetelor spre frontieră, grindina a căzut pe teritoriul ţării noastre.

Pentru a preveni astfel de situaţii, reprezentanţii Ministerului Agriculturii de la noi şi cei din România urmează să semneze un acord, care va permite împrăştierea norilor din momentul când se vor apropia de granița cu Moldova.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu