Câţi bani a plătit statul în ultimii cinci ani pentru bunurile naţionalizate în perioada sovietică

Embed:

70 de milioane de lei. Acestea sunt compensaţile plătite de stat în ultimii 5 ani pentru bunurile naţionalizate în perioada sovietică. Numărul celor care-şi revendică dreptul la proprietatea pierdută este în continuă creştere. Aceşti oameni trebuie, însă, să aştepte ani buni ca să fie despăgubiţi.

Dacă în 2008, 66 de moldoveni au primit compansaţii pentru bunurile naţionalizare, anul trecut, numărul lor a crescut până la 313.

În total, în ultimii 5 ani, mai mult de 900 de moldoveni au fost despăgubiţi pentru locuinţe, terenuri şi alte bunuri naţionalizate. Potrivit avocaţilor, de cele mai multe ori, deciziile judecătoreşti de achitare a compensaţiilor, vin după ani de procese. Juriştii spun că procedura a devenit mai complicată, după ce solicitanţii au fost obligaţi să prezinte şi certificate de moştenitor.

"Bunurile respective deja fiind naţionalizate de stat, sunt proprietatea unor terţe persoane. Prin urmare, notarul nu poate elibera certificatul de moştenire pe aceste bunuri ce aparţin unor terţi", a menţionat avocatul Vitalie Iordache.

Potrivit ministrului Finanţelor, Veceaslav Negruţa, cea mai mare sumă achitată ca despăgubire a fost de peste 9 milioane de lei, pentru o casă naţionalizată în Capitală.

"De regulă, comisiile teritoriale care sunt instituite la nivelul fiecărei autorităţi administrative prezintă materialelel la Ministerul Finanţelor, iar ministerul, din bugetul de stat pentru că este prevăzută o sumă în buget, efectuează plăţile respective în favoarea cetăţenilor înscrişi în acele liste", a declarat ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa.

Pentru 2012, în bugetul de stat au fost prevăzute 30 de milioane de lei pentru achitarea compensaţiilor pentru bunurile naţionalizate.

Pe aceeaşi temă