Câte spitale din ţară vor putea face faţă valului mare de bolnavi, în caz de epidemie de gripă

Embed:

Nouă instituţii medicale, inclusiv două maternităţi, urmează să facă faţă valului mare de bolnavi, în caz de epidemie de gripă. Mai multe secții au fost reprofilate pentru bolnavii cu infecții respiratorii și gripă. Măsura este prevăzută într-un ordin emis de Ministerul Sănătății.

În Spitalul Clinic Municipal de Boli infecțioase pentru Copii, pacienții cu afecțiuni necontagioase au fost transferați în alte instituții medicale. De asemenea, administrația spitalului a suplimentat numărul de medici în Secția de Internare.

"Avem regim restricţionat la gripă şi infecţii respiratorii, ceea ce include o vizită foarte restricţionată a părinţilor şi vizitatorilor, nu le dăm voie să intre în saloane", a declarat directorul Spitalului de Boli Infecţioase pentru Copii din Chişinău, Ludmila Bârcă.

Iar în Spitalul pentru Copii "Valentin Ignatenco" a fost reprofilată una dintre secțiile de pediatrie. Aici sunt aduşi minori cu infecții respiratorii și gripă. Aceştia vor avea acces în sprital printr-o intrare separată pentru a nu-i molipsi şi pe alţii.  

"Sună la ușă. Se deschide ușa și merge la medicul de la primire. Apoi îl primește medicul pediatru care formează fișa separat. Personalul este vaccinat. Apoi îl examinează", a explicat vicedirector medical Spitalul Valentin Ignatenco, Vitalie Mihalcean.

Condiții similare au fost create și la maternitatea Institutului Mamei și Copilului. 

Femeile cu infecții respiratorii sau gripă vor fi internate în secția patologia gravidelor. În total au fost pregătite 30 de paturi. Iar pacientele din acest departament vor fi externate sau transferate în alte secții.

Doctorii avertizează că infecția gripală poate fi fatală pentru făt și îndeamnă gravidele să solicite ajutorul medical la apariția primelor simptome.

"Cele mai mari complicații, la gravidele cu gripă, este decesul fătului până la naștere. Poate să se nască prematur sau sarcina să fie pierdută până la 22 de săptămâni, poate fi și un deces antinatal, asta e cel mai periculos", a spus  directorul maternității Institutului Mamei și Copilului, Iurie Carauș.

În total, 300 de paturi, din instituțiile medicale din municipiul Chișinău vor fi destinate celor bolnavi de gripă.  

Măsuri suplimentare vor fi luate și în spitalele raionale. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu