Câte instituţii publice vor fi reabilitate termic în 2017 din banii oferiţi de BERD şi BEI

22 de instituţii publice vor fi reabilitate termic în 2017. Costul lucrărilor se ridică la 25 de milioane de euro, iar banii vor fi acordați de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii. Contractul de finanțare a fost semnat astăzi de edilul Dorin Chirtoacă. 

Potrivit specialiştilor de la "Termoelectrica", pierderile de căldură la o clădire neizolată sunt duble.

"Putem vedea că temperatura cea mai multă se trece prin ferestrele locuinţei. Pereţii fiind izolaţi termic nu permit degajarea temperaturii. Temperatura degajată prin blocul mai vechi este de 10, 15 grade, ceea ce în comparaţie cu blocul nou construit este de o diferenţă +6,7 grade", a declarat inginerul de la  "Termoelectrica", Dumitru Begleţ. 

"Instituţiile publice, şcoli, spitale, grădiniţe vor fi izolate termic din cadrul acestui proiect", a spus primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă. 

Reprezentanţii BEI spun că vor continua să participe la dezvoltarea Capitalei, dar şi a altor localităţi din ţară.

"Vom elabora un plan de acţiuni pentru oraşul Chişinău, în cadrul programului "Oraşul Verde". În funcţie de rezultatele acestui proiect, vom continua să investim în renovarea clădirilor publice şi celor rezidenţiale", a spus directorul adjunct al BERD, Lin O΄Grady.

Costul total al proiectului de eficiență energetică este de aproximativ 500 de milioane de euro şi va fi implementat în următorii 25 de ani.

Documentul prevede reabilitarea termică a clădirilor, repararea acoperișurilor, scărilor, geamurilor, subsolurilor și a reţelelor termice. 10 la sută din suma alocată pentru reparaţii va fi achitată de locatari.

În Chişinău sunt aproximativ 2.500 de blocuri şi în jur de 300 de clădiri publice.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu