Câte instituții are Uniunea Europeană și ce atribuții au

PARLAMENTUL EUROPEAN, creat în anul 1951, este principalul organ al UE însărcinat cu adoptarea şi modificarea legislaţiei comunitare, inclusiv a bugetului Uniunii Europene.

Şedinţele au loc la Bruxelles, unde se desfăşoară sesiunile suplimentare şi se reunesc membrii comisiilor parlamentare, şi la Strasbourg unde au loc sesiunile plenare lunare. Cei 751 de deputaţi lucrează în 23 de comisii. Conducerea parlamentului este exercitată de un preşedinte ales pentru o perioadă de doi ani şi jumătate.

CONSILIUL EUROPEAN este format din liderii de stat sau de guvern ai ţărilor membre, şeful Comisiei Europene şi preşedintele Consiliului European, care este ales pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Consiliul European se reuneşte în summituri ordinare de 4 ori pe an sau în reuniuni extraordinare. Instituţia stabileşte prioritățile Uniunii, politica externă şi de securitate şi ia decizii legate de numirea preşedintelui Băncii Centrale Europene, a preşedintelui Comisiei Europene şi a comisarilor.

COMISIA EUROPEANĂ este organul executiv al Uniunii şi are rolul de a pune în aplicare deciziile luate de Parlamentul European şi de Consiliul European. Comisia este responsabilă de alocarea fondurilor şi de elaborarea bugetelor anuale. Un alt rol important al instituţiei este de a negocia tratatele internaţionale. Comisia este formată din 28 de comisari, unul din partea fiecărui stat membru, şi e condusă de un preşedinte ales pentru un mandat de 5 ani. Executivul UE poate fi demis prin moţiune de cenzură în Parlamentul European. Până în prezent, nicio Comisie nu a fost demisă prin acordarea votului de neîncredere. 


CONSILIUL UNIUNII EUROPENE reprezintă guvernele statelor membre ale UE şi are ca scop adoptarea legislaţiei europene și coordonarea politicilor UE. Preşedinţia este preluată semestrial de statele membre. De la începutul anului conducerea este asigurată de România, care va preda ştafeta Finlandei la 1 iulie. Consiliul se reuneşte lunar în 10 configuraţii diferite. Toate şedinţele sunt prezidate întotdeauna de ministrul ţării care conduce Consiliul Uniunii Europene, cu excepţia Consiliului pentru Afaceri Externe care e condus de Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu