CATASTROFĂ NATURALĂ. Uraganul Irma a făcut primele victime în Florida

CATASTROFĂ NATURALĂ. Uraganul Irma a făcut primele victime în Florida

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat duminică starea de catastrofă naturală în statul Florida, lovit de uraganul Irma, informează AFP, potrivit Agerpres.ro.

Doi șoferi — o polițistă și un gardian de închisoare — au murit duminică în Florida din cauza uraganului, relatează AFP. Autoritățile locale au anunțat că accidentele mortale în care au fost implicați au fost evident cauzate de uragan.

Un alt șofer, pe un camion, și-a pierdut viața sâmbătă, din motive similare, în arhipelagul Florida Keys de la extremitatea peninsulei Florida.

Duminică, 1,8 milioane de locuințe și sedii de firme din sudul statului Florida au rămas fără curent; 1,6 milioane de clădiri erau încă afectate la începutul după-mesei, a anunțat Florida Power & Light (FPL), cel mai mare furnizor de energie electrică din stat. Refacerea rețelelor va dura "săptămâni, nu zile", a declarat un purtător de cuvânt al companiei. Și alți distribuitori de energie și-au avertizat clienții că este posibil să se producă întreruperi — Duke, pentru un milion din cei 1,8 milioane de utilizatori, iar Tampa electric pentru o jumătate de milion din 730.000. Ulterior, bilanțul tuturor companiilor de electricitate din stat a ajuns la două milioane de locuințe și sedii afectate de pene de curent. 

Irma a lovit Florida la sfârșitul săptămânii cu vânt de 215 km/h și ploi torențiale. Deși meteorologii au retrogradat uraganul de la categoria 4 la 3, el este în continuare foarte periculos, a anunțat National Hurricane Center (NHC, centrul american pentru uragane). La Naples, pe coasta de sud-est a peninsulei, se așteaptă inundații cu niveluri de 3,5 până la 5 metri, iar localnicilor li se recomandă să se îndepărteze de ape. 

După trecerea uraganului Irma, în partea franceză a insulei caraibiene Saint-Martin s-au înregistrat oficial 10 morți. Președintele Franței, Emmanuel Macron, va vizita insula începând de luni seara, pentru a discuta cu cetățenii și cu autoritățile locale, a anunțat duminică ministrul de interne Gerard Collomb. În partea olandeză a insulei au murit patru oameni, a confirmat prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, citat de DPA. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu