Catastrofă ecologică lângă Chişinău. În lacul Ghidighici au pierit câteva tone de peşte

Embed:

Lacul Ghidighici este în pericol. Pe malul iazului au fost găsiţi mii de pești morți. O comisie formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor şi ai Inspectoratului Ecologic s-a deplasat la fața locului în această dimineață, pentru examina problema.

Specialiștii din cadrul Asociației Vânătorilor și Pescarilor spun că cei mai afectaţi sunt peștii răpitori și că ar fi vorba de aproape două de tone de pește.

Potrivit președintelui Asociației Vânătorilor și Pescarilor, o parte din pești ar fi pierit din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, care au dus la scăderea nivelului apei şi a oxigenului.

În data de 30 iulie, aici au început lucrări de curățare a apei de fitoplancton, care reprezentă o amenințare pentru fauna și flora acvatică. Pentru aceste lucrări, Asociația Vânătorilor şi Pescarilor a utilizat peste 10 tone de amestec de clor și var stins. De aceea, reprezentanții Ministerului Mediului consideră că asta ar determinat moartea peștilor.

La rândul lor, reprezentanții Inspectoratului Ecologic spun că ar putea fi vorba și de apa care vine de la stația de epurare din preajmă. Autoritățile spun că vor investiga toate circumstanțele și vor veni cu detalii până la sfârșitul săptămânii.

Reprezentanții Ministerului Mediului nu exclud că moartea peștilor ar fi fost provocată de cele 13 tone de amestec de var stins și clor, pe care le-au utilizat reprezentanții Asociației Vânătorilor și Pescarilor pentru a curăța apele de fitoplancton.

"Ei au procedat la aceste deversări fără a cere opinia noastră și în aceste cazuri și această situație am considerat-o absolut inacceptabilă. Vor fi întocmite procese verbale și va fi solicitată și achitarea unui prejudiciu fiindcă situația la zi nu s-a ameliorat", a declarat viceministrul Mediului Dorin Duşciac. 

La rândul lor, specialiștii Asociației Vânătorilor și Pescarilor neagă acuzațiile și spun că de vină ar fi canicula din ultima perioadă.

"S-a utilizat o cantitate mai mică decât trebuia să fie, a fost o profilaxie doar. Temperaturile extrem de ridicate, nivelul bazinului a scăzut în ultima lună cu aproape un metru ceea ce a provocat încălzirea apei și o dezvoltare în masă a fitoplanctonului ceea ce a provocat pierirea peștelui", argumentează un specialist de la Asociația Vânătorilor și Pescarilor, Iurie Botnari. 

Localnicii spun că este pentru prima dată când văd atâtea leşuri în lacul Ghidighici:

"De 16 ani lucrez aici şi prima dată văd aşa ceva. Şi raci au murit şi peşti până şi soarecii mici au murit, nimeni nu ştie din ce cauză".

"Miroase apa foarte tare, parcă-i la veceu. Nu e de la temperaturi, au mai fost veri călduroase şi mai secetoase dar aşa ceva nu a fost".

"Peștii au început de ieri să apară la mal, dar pe iaz nu am observat. De când lucrez aici, aproape 40 de ani nu am văzut așa ceva".  

Potrivit autorităților, cauza exactă a morţii peştelui va fi stabilită în urma rezultatelor probelor prelevate, iar ulterior vor fi întreprinse măsurile necesare pentru a evita o catastrofă ecologică.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu