Catastrofă ecologică la Comrat. Râul Ialpug s-a transformat, în ultimii ani, într-o gură de canalizare

Embed:

Catastrofă ecologică în oraşul Comrat. Râul Ialpug, considerat unul dintre cele mai mari din ţară, s-a transformat, în ultimii ani, într-o gură de canalizare. În fiecare zi, în râu ajung tone de apă menajeră şi excremente din gospodăriile oamenilor. Situaţia s-a agravat acum cinci ani, după ce sistemul centralizat de canalizare al oraşului, vechi de aproape jumătate de secol, a ieşit din funcţiune.

Specialiştii bat alarma. Indicii de poluare a apei din râu depăşesc de aproape trei ori normele ecologice. Din cauza asta au murit toți peștii din bazinul acvatic.

"Este o situaţie catastrofală, deoarece colectorul vechi, construit încă în perioada sovietică, s-a blocat şi nici nu poate fi reparat. El se află la o adâncime de şase metri. Toate ţevile s-au desprins una de alta şi deşeurile nu pot ajunge la staţia de epurare, a comunicat primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov.

Oamenii care trăiesc în preajma râului, spun că mirosul emanat de apele Ialpugului este insuportabil.

"Miroase urât, în special seara. Coborâţi şi o să vă convingeţi!".

"Este dezgustător. Dimineaţa nu poţi deschide uşa sau fereastra pentru a aerisi casa. Şi seară miroase foarte urât. Să facă ceva şi să nu mai miroase aşa! Nici nu putem ieşi în ogradă cu copiii. Este un miros insuportabil".

"Bine că nu trăiesc în această zonă. Aici locuieşte mama mea. Ea închide toate ferestrele, mai ales vara. Îi este greu".

Pentru a rezolva, cel puţin parţial, problema, autorităţile găgăuze au alocat peste şapte milioane de lei pentru a construi un nou colector.

"În acest colector se vor aduna toate apele reziduale din oraş şi vor fi transportate la staţia de epurare. Asemenea probleme nu ar mai trebui să fie. Proiectul este pentru doi ani. Ţevile de canalizare au fost instalate. În prezent, efectuăm lucrări la cele două staţii de pompare. Dacă vremea fi bună, sperăm să încheiem lucrările în luna martie a anului viitor", a afirmat şeful de şantier, Veaceslav Topală.

"Nu ne vom opri aici. În etapa următoare, trebuie să curăţăm râul de toate deşeurile şi să-l aducem într-o stare normală. Pentru anul 2020 planificăm să adâncim şi să lărgim râul, să sădim copaci", a menţionat primarul oraşului Comrat, Serghei Anastasov.

Chiar dacă colectorul va funcţiona perfect, problema ecologică din Comrat nu va fi soluţionată în totalitate. Şi staţia de epurare din oraş este defectă, astfel, apele reziduale sunt curăţate doar parţial. Autorităţile locale spun că mai au nevoie de aproximativ 40 de milioane de lei pentru a reabilitarea acesteia, bani de care primăria nu dispune.

loading...

Lasă un comentariu