CATASTROFĂ ECOLOGICĂ LA BĂLȚI. Locuitorii orașului nu vor mai avea unde depozita deşeurile menajere

Embed:

Locuitorii din municipiul Bălţi nu vor mai avea în câţiva ani unde depozita deşeurile menajere. Groapa de gunoi, amplasată în apropierea satului Ţambula din Sângerei, este aproape plină.

Zilnic, la groapa de gunoi sunt aduse peste 50 de tone de deșeuri. Potrivit autorităților, dacă lucrurile vor continua așa poligonul va putea fi utilizat încă cel mult cinci ani. Acum el este completat în proporție de 95 la sută. Groapa nu poate fi extinsă din cauza apelor freatice.

Deși autoritățile locale au identificat o soluție, implementarea ei ar pute să dureze. Chiar și așa, primarul interimar al municipiul Bălți admite că există riscul unei catastrofe ecologice.

Oamenii care locuiesc în apropierea poligonului se plâng că sunt nevoiți să respire zilnic aer poluat și fum degajat în urma arderii deşeurilor.

"În regiunea asta nu se simte tare mirosul insuportabil, dar cei care locuiesc mai sus spun că nu au cu ce respira."

"Mirosul şi fumul este insuportabil. Vara nu putem să deschidem geamurile și ușile. Le închidem bine. Este foarte periculos să respiri aerul acesta, atât pentru copii, bătrâni, cât şi pentru oameni bolnavi."

Din luna august, inspectorii ecologici din Sângerei au aplicat pe numele administratorul gropii de gunoi cu cinci procese verbale. Agentul economia achitat amenzi de peste 21 de mii de lei. Inspecția ecologică din Sîngerei a constat: incendieri, neachitarea plăților pentru poluarea mediului, nerespectarea regulilor de gestionarea a deșeurilor, dar și lipsa unei autorizații pentru depozitarea gunoiului.

"Situația este critică în această zonă, totuși, încălcările care au loc, de regulă, la acest poligon, din motiv că administratorul acestei gunoiști se atârnă neserios de funcțiile lor de serviciu", a spus șeful Inspecției Ecologice din Sîngerei, Anatol Mutruc.

Despre identificarea unei soluții se discută de ani bună, însă nu există o soluție practică, deocamdată. Urmează să fie elaborat un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unui depozit, unde vor fi transportate deșeurile din raioanele Fălești, Florești, Glodeni, Sângerei, Soroca și municipiul Bălți.

"În măsura în care este finalizat studiul de fezabilitate sunt posibile multe formate. Sau vine un organism internațional cu oferta parțială a unui grant, cât și a unui credit, în contextul unui credit suveran sau nemijlocit cu administrațiile publice locale interesate de a oferi bani pentru implementare", a spus viceprimarul municipiului Bălți, Igor Șeremet.

Autoritățile au reușit să identifice un teren în apropiere de orașul Biruința și satul Alexăndreni, din raionul Sîngerei. Consiliile locale, însă nu și-au dat acordul, deocamdată, ca terenul să fie utilizat în acest scop. Lunar, la poligon sunt transportate peste 80 de mii de tone de deșeuri. Groapa de gunoi a fost deschisă acum 35 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu