Cât de rezonabili sunt cei trei lideri şi cât de mult interes au pentru desemnarea unui premier? LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.55) Tăbârţă: Va fi afecatată imaginea Republicii Moldova. Este o legătură în lanţ. 

(UPDATE 22.54) Barbăroşie: Hotărârile de Guvern pot fi considerate pe viitor ilegale. Este un impact asupra relaţiilor cu partenerii externi. Fiecare al şaselea leu nu este leu în condiţiile în care bugetul ţării este format în prporţie de aproximativ 16 la sută din bani europeni.

(UPDATE 22.53) Sîrbu: Efectele tergiversării sunt pe faţă. Este riscul de ilegalitate totală a unui Guvern care adoptă hotărâri neconstituţionale şi suferinţa cetenilor care nu au încredere în clasa politică.

(UPDATE 22.51) Tăbârţă: Poate că partidele din AIE să piardă la viitoarele alegeri. Comuniştii ştim cine sunt. Toţi pot fi pierdanţi. PCRM vrea să tragă linie, apoi să discute şi cu alţii. 

(UPDATE 22.47) Barbăroşie: S-a obţinut mult prea puţine în aceşti patru ani de zile. Cetăţeanul nu vede alternative. Aici este sabia lui Damocles, deşi liderii AIE nu înţeleg. Atunci când se negocieză un acord de asociere se merge printr-o procedură tehnică foarte complicată. Ne-am fi putut permite să avem acest document avizat. Nu este semnare, dar este foarte mult. Croaţia este un exemplu strălucit. Ea a aplicat aquis-ul comunitar fără a avea susţinere. Sărim şi noi peste 5 ani de zile cu aceste clauze. Acesta ar trebui să fie un mesaj al politicienilor pentru electorat.

(UPDATE 22.43) Sîrbu: Unica şansă este ca fie să se constituie o alianţă pentru cetăţeni cu uitarea ambiţiilor, ori mergem spre alegeri anticipate. Nu trebuie să ne fie frică de alegeri. Să vină cetăţenii să ne taxeze. Alegerile anticipate sunt acele care au cele mai multe şanse să fie declarate. Dacă ajungem aici, putem ajunge la uzurpare în stat şi încălcarea Constituţiei. S-ar putea perpetua la nesfârşit şi să fie încălcate termenii rezonabili. Dacă nu se ajuge la numitor comun şi se merge în anticipate, politicienii trebuie să ia o decizie cât mai operativă. Nu ştiu dacă un eventual procuror general să aibă mult de lucru cum a fost respectată Constituţia timp de aceşti doi ani. 

(UPDATE 22.41) Ceban: Politicul moldovenesc este foarte imprevizibil că am văzut atâtea scenarii şi evoluţii. Pentru cei din AIE, nu văd momente obiective de a merge în alegeri. Asta înseamnă că nu au slogane şi nici bani. Ce să spună? Să ia caloşi şi să meargă în sate.

(UPDATE 22.38) Tăbârţă: Se politizează scopul de a ne apropia de valorile UE. Cred că mergem spre alegeri anticipate. Unii lideri vor să se facă reciproc vinovaţi de cele întâmplate. Vinovat de declanşarea alegerilor anticipate va fi PLDM, care nu vrea să desemneze alt candidat decât Vlad Filat. Dacă se vrea în Europa, treci peste ambiţii personale. 

(UPDATE 22.37) Barbăroşie: Alegerile anticipate sunt o soluţie foarte bună. Aş pleda pentru reanimarea AIE în proporţie de 55/45.

(UPDATE 22.36) Barbăroşie: Cred că atât grupul Dodon, cât şi Sîrbu sunt gata să voteze un nou Guvern ,doar să vadă condiţiile. Ei înţeleg că alegerile anticipate nu sunt salvarea ţării, pentru că asta ar tergiversa unele reforme. 

(UPDATE 22.33) Sîrbu: Eu nu am votat moţiunea de cenzură ca să votez un Guvern cu aceleaşi abordări. Nu am pentru cine şi pentru ce vota. Nu văd nicio condiţie. Cu mine nimeni nu discută. Dacă vor să discute, să pună pe masă iniţiativele ce ţin de cetăţean. Discutăm iniţiativele depsre reformarea Justiţiei, ca să fei simţită de cetăţenii simpli. Am putea discuta un eventual program de guvernare. Să vedem cu ce program vine. La ziua de azi nu votez niciun Guvern.

(UPDATE 22.29) Ceban: Sunt jocuri politice. Gravitatea este în jonglarea asta cu termeni politici. Nu poţi să prevezi totul în Constituţie. Aici trebuie de pus punct acestor practici aiurea. Despre mişcări tehnice sunt mai multe scenarii. Cu deputaţii neafiliaţi sau fără Ghimpu. Aritmetica permite. Vrem să vedem un program pentru oameni. Să vedem cu ce va veni Timofti. Eu vreau să văd că cineva poate discuta problemele oamenilor. Vrem să vedem programul şi apoi oamenii.

(UPDATE 22.23) Tăbârţă: Teoretic, se poate forma un Guvern cu votul neafiliaţilor. S-ar putea ajunge la blocaje şi în Parlament. Sunt sigur că liberalii vor boicota şedinţele. Va fi un Parlament foarte puţin lucrativ. Cred că se va merge pe alegerea parlamentare ancticipate.

(UPDATE 22.20) Barbăroşie: Lezează imaginea de incoruptibil al lui Mihai Ghimpu, dacă întrebăm ce l-ar putea face să voteze din nou pe Filat ca premier. Este o intoleranţă personală între Ghimpu şi Filat. Ce s-a discutat despre lipsa unei comunicări în Guvern, a fost o realitate. Guvernul nu este o echipă petnru că miniştrii au drept şefi pe şefii de partide, ceea ce nu este normal. Dacă eşti delegat în Guvern, trebuie să fie un dialog şi pe diagonală. Adică nu doar ministru-şef de partid şi apoi premier. Este grav.

(UPDATE 22.19) Sîrbu: Timofti l-ar putea numi pe Filat ca premier interimar, dar nu ştiu cum ar fi de un punct de vedere moral?

(UPDATE 22.16) Tăbârţă: Apăreau probleme de ordin tehnic dacă se numea un premier interimar. Oricum trebuie să se desemneze candidatura. Ghimpu foloseşte o pârghie juridică asupra lui Filat, inclusiv asupra lui Timofti. Filat nu a vrut să plece, el a fost nevoit să plece. Ghimpu joacă un rol. 

(UPDATE 22.14) Sîrbu: Ar fi corect să întrebăm Curtea Constituţională să vedem ce facem cu acel interimat. Preşedintele Timofti ar trebui doar să execute ce spune Curtea Constituţională şi ar avea o scuză.

(UPDATE 22.13) Ceban: Este un şantaj la care ne-am obişnuit. Unul altuia îşi arată muşchii. Este trist. Aceşti oameni ar fi trebuit să facă o evaluare, să prezinte un program sau să anunţe alegeri anticipate. 

(UPDATE 22.11) Sîrbu: Conform Constituţiei, doar acele proiecte ce ţin de buget au nevoie de avizare la Guvern. 

(UPDATE 22.09) Sîrbu: Actualul Guvern în demisie activează la limita ilegalităţii. El nu are dreptul să promoveze politici, dar între timp el se întruneşte în şedinţe şi adoptă politici, hotărâri, proiecte de legi. Nu ştim în ce haos activează dacă pot fi contestate şi anulate de Curtea Constituţională. Este un haos total.

(UPDATE 22.06) Barbăroşie: Există un as din mânecă aşa cum spune Mihai Ghimpu. Timofti putea să numească şi un alt premier. Să accelereze AIE dacă Filat nu este vrut ca premier. Timofti trebuie să forţeze ca să se formeze o majoritate parlamentară. Deşi preşedintele nu are puterea la fel ca Voronin, sper că nu va lăsa ca să se tergiverseze lucrurile până în noiembrie 2014. Partenerii din Occident vor o guvernare responsabilă. 

(UPDATE 22.05) Ceban: În această situaţie se trage mâţa de coadă. 

(UPDATE 22.00) Sîrbu: La 5 martie, după adoptarea moţiunii de cenzură am întrebat dacă Timofti va numi un premier interimar. Est o hotărâre a Curţii Constituţionale care prevede asta. Din câte cunosc, Parlamentul şi-a exprimat neîncrederea faţă de premier. Ar apărea o interpretare. Pentru obiectivitate, şeful statului are posibilitatea să numească un premier interimar. Norma a rămas în vigoare.

(UPDATE 21.58) Ceban: Am rugat ca CNA să se autosesizeze unde Curtea de Conturi scrie că nu s-au respectat unele prevederi la Primăria Chişinău. Dacă Dorin Chirtoacă spune că nu se teme de referendum, mergi înainte.

(UPDATE 21.55) Ceban: Vreau ca Centrul Naţional Anticorupţie să ajungă la Şalaru să-l întrebe unde sunt banii pentru drumuri.

(UPDATE 21.53) Barbăroşie: Pentru unii, alegerile anticpate este o posibilitate de a-şi consolida poziţiile. PCRM are un moment favorabil. Ghimpu nu se teme de alegeri anticipate. Asta pentru că are câteva slogane electorale. Prezumţia inocenţei, trebuei să vedem ce spune instanţa.

(UPDATE 21.50) Tăbârţă: Preşedintele este ales tot de componentele fostei AIE. Cei de la guvernare cred că acest termen se poate de întins, cei din opoziţie scurtează perioada. Guvernul tehnocrat nu este posibil. Executivele care nu au acoperire politice, nu sunt reale. 

(UPDATE 21.50) Ceban: Îmi este lehamete de ce se întâmplă. Nu se discută pe programe. Se umbă în jurul acordului AIE. 

(UPDATE 21.47) Ceban: Ceasul electoral nu lucrează în favoarea celor din AIE. Sunt nişte lucruri iresponsabile în faţa cetăţenilor. Preşedintele nu are nevoie de multe discuţii. Te-ai întâlnit câte o săptămână cu fiecare, după care vine şi trebuie să prezinte candidatura. Cetăţenii văd ce lucruri se întâmplă. Exemplul socialiştilor cu un Guvern tehnocrat, asta ar fi soluţia. 

(UPDATE 21.46) Sîrbu: Este clar că şeful statului nu poate tergiversa acest proces mai mult de 45 de zile. Ar fi logic ca până la 45 de zile Timofti să înainteze primul candidat şi de aici să se calculeze următoarele etape.

(UPDATE 21.45) Barbăroşie: Constituţia nu accepta ca puterea legislativă să nu fie funcţională. De ce am accepta ca Executivul să nu funcţioneze trei luni? Dacă nu se poate forma un Guvern timp de trei luni, atunci să fie dizolvat.

(UPDATE 21.41) Sîrbu: Aceste negocieri seamănă cu o telenovelă. Luis Antonio se ceartă cu Juan Carlos, iar Isabela va fugi cu altcineva. Nu cred că ai cu cine discuta. Aceste negocieri nu se pot perpetua la nesfârşit. Constituţia nu prevede un termen limită, dar nici nu permite ca acest termen să fie perpetuat la nesfârşit. Constituţia nu poate specifica toate termenele concrete. Un termen rezonabil cred că ar fi după maximum o lună de zile. Şeful statului nu este obligat să dizolve Parlamentul. Ceea ce se face acum este sado-mazohism şi o încercare de a mai interpreta. De ce nu putem înainta mai multe candidaturi? Faptul că vom aştepta 2-3 luni pentru a desemna un candidat este o încercare de a manipula cu normele cosntituţinale şi riscăm să ajungem al limta puterii. Nu cred că treuie să călcăm pe aceeaşi greblă. Trebuie să prevaleze bunul-simţ. Cetăţenii aşteaptă să se rezolve problemele stringente. 

(UPDATE 21.38) Barbăroşie: Timofti nu va numi un candiat la funcţia de premier până nu va avea susţinerea majorităţii parlamentare. La fel a spus şi Filat. Nu văd cum ar putea funcţiona altfel o majoritate parlamentară. Negocierii spun că sunt şi negocieri. Probabl că lucrurile fundamentale nu se discută la nivel de cei trei reprezentanţi din fiecare partid. Este clar că nu poate continua la nesfârşit această situaţie. Deşi Constituţia nu specifică clar acest lucru.

(UPDATE 21.33) Ceban: E o telenovelă. Noi, socialiştii, suntem preocupaţi de altceva. Ne-a surprins atitudinea de incertitudine, pentru că sunt proiecte care merg pentru oameni. Lucrurile merg înainte. Mai este şi problema cu declaraţiile fiscale. Au fost dezbateri sincere şi la legea culturii. Nu zic că ne convine această criză. Sunt şi lucruri pozitive din perspectiva asta. Eu sper că această Alianţă nu va exista. Aberaţiile ajung la un nivel prea de tot.

(UPDATE 21.32) Tăbârţă: Rezultatul este unul logic. Ori Filat premier, ori alegeri anticipate. Ei vor să paseze responsabilitatea pentru alegeri anticipate. Nu ştiu câţi cred în sinceritatea acestor discuţii.

(21.30) După aproape trei săptămâni de negocieri, foştii aliaţi nu au identificat soluţia mult aşteptată. Candidatul liberal-democraţilor pentru funcţia de prim-ministru îl nemulţumeşte în continuare pe liderul liberal, Mihai Ghimpu.

Acesta pare de neînduplecat şi este gata chiar să treacă în opoziţie. Nici preşedintele Timofti nu are o soliţie de împăcare şi este gata să vină cu un nou termen rezonabil pentru desemnarea unui prim-ministru.

Cât de rezonabili sunt cei trei lideri şi cât de mult interes au în această situaţie?

Discutăm în această seară la Fabrika cu:

Sergiu Sîrbu, deputat neafiliat

Ion Ceban, deputat neafiliat

Arcadie Barbăroşie, director executiv IPP

Ion Tăbârţă, politolog

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu