Cât de puternică este armata SUA şi cea a Iranului. Ce s-ar întâmpla în cazul unui război între cele două țări

Embed:

Un război sângeros ar putea să izbucnească între Statele Unite și Iran. Tensiunile din ultimii ani au culminat cu uciderea generalului Soleimani de o dronă americană, iar Teheranul a lansat rachete împotriva a două baze militare ale SUA din Irak. În cazul unui conflict direct dintre cele două ţări, Iranul pare o victimă sigură. Şi asta deoarece forţele lor armate sunt inegale.

Statele Unite reprezintă cea mai mare putere militară din lume. Pentru a menține acest titlu, Washingtonul alocă anual sume exorbitante pentru Apărare. Potrivit site-ului Global Fire Power, în 2019, bugetul Pentagonului a constituit peste 700 de miliarde de dolari.

Iranul, de asemenea, atrage o atenție sporită armatei, însă suma alocată anul trecut, de puţin peste 6 miliarde de dolari, este de 50 de ori mai mică decât bugetul pentru apărare al SUA.

În cazul în care veţi spune că războiul este câștigat de oameni, şi nu de bani, Statele Unite au un avantaj uriaș în fața rivalilor iranieni şi în ceea ce priveşte efectivul militar. Aproximativ 1,3 milioane de soldați americani sunt pregătiți în orice moment să-și apere țara sau aliații, în timp ce doar 523 de mii de iranieni își fac în prezent serviciul militar. Alți peste 850 de mii de soldaţi americani sunt în rezervă și pot fi mobilizați în caz de nevoie, în timp ce Teheranul se poate baza doar pe o rezervă de 350 de mii de oameni. Asta înseamnă că armata SUA este de aproximativ 2,5 ori mai numeroasă decât cea iraniană.

În cazul unui eventual război între cele două țări, experții consideră că SUA îşi vor fructifica superioritatea în aer. Americanii dispun de aproape 3000 de aeronave militare, de 16 ori mai multe decât Iranul. 

Şi la capitolul blindate, SUA devansează Iranul. Washingtonul dispune de aproape 6300 de tancuri și vehicule blindate, în timp ce Teheranul, de doar 1.600.

Iranienii sunt în avantaj doar la capitolul artilerie, cu aproape 4.600 de tunuri și lansatoare de rachete, față de aproximativ 3.000 de unități de acest fel aflate în dotarea armatei americane. Artileria și-a pierdut însă utilitatea în contextul războiului modern.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu