Cât de periculos este să faci grătar în aer liber? Toxinele pot provoca cancer pulmonar sau modificarea ADN

Cât de periculos este să faci grătar în aer liber? Toxinele pot provoca cancer pulmonar sau modificarea ADN rezultă dintre-o cercetare făcută de o echipă de oameni de știință chinezi.

Studiul arată că prepararea cărnii pe grătar la temperaturi înalte poate conduce la eliberarea în atmosferă a unor substanțe cauzatoare de cancer numite hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care pot fi absorbite în corp atât prin inhalare cât și prin piele. Intrarea în contact a pielii cu PAH în timpul preparării alimentelor pe grătar poate fi mai periculoasă decât inhalarea acestor substanțe. Iar îmbrăcămintea nu oferă o protecție suficientă, scrie libertatea.ro.

PAH pot cauza boli pulmonare şi mutații ADN.

Anterior se credea că cel mai frecvent mod de a intrat în contact cu PAH este consumul de carne preparată pe grătar și inhalarea aerului contaminat cu aceste substanțe. Însă, în studiul publicat miercuri în jurnalul Environmental Science & Technology, echipa de experţi în frunte cu Eddy Y. Zeng de la Universitatea Jinan a examinat îndeaproape efectele expunerii pielii la PAH provenite de la fumul şi particulele de la grătare.

Cercetătorii au împărţit mai mulţi voluntari în grupuri în funcţie de nivelurile de expunere la alimente preparate pe grătar şi la fum. Analizele mostrelor de urină au demonstrat că cea mai importantă expunere la PAH provine de la consumul de alimente preparate pe grătar, expunerea pielii la fum şi particule ocupă locul al doilea, urmată de inhalarea acestor substanţe toxice.

Hainele contribuie la protejarea de fumul toxic, însă doar pe o perioadă scurtă de timp, au notat oamenii de ştiinţă într-un comunicat ce însoţeşte studiul. După ce ţesăturile devin saturate cu fum contaminat, pielea poate absorbi niveluri importante de PAH.

Pentru reducerea expunerii la aceşti compuşi toxici, cercetătorii recomandă spălarea hainelor imediat după expunerea la fum şi particule provenite de la grătare, precizează sursa citată.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu