Cât de periculos este contingentul rusesc din stânga Nistrului. ANUNŢUL unui oficial ucrainean

Rusia nu are un contingent militar puternic în Transnistria. Declaraţia aparţine reprezentantului Direcţiei principale pentru misiuni de recunoaştere a Ministerului ucrainean al Apărării, Vadim Skibiţkii, care a precizat că în Transnistria s-ar afla circa 1.200 de soldaţi ruşi, scrie tsn.ua

"Acolo se află circa 1.200 de militari care, în mare parte, păzesc depozitele de armament ale armatei a 14-a şi asigură, să spunem aşa, misiunea de pace pe teritoriul Transnistriei", a spus reprezentantul ucrainean. 

Mai mult decât atât, Vadim Skibiţkii a precizat care ar putea fi pericolul pentru destabilizarea situaţiei în sudul Ucrainei. 

"Pericolul este prezentat prin patul că de pe teritoriul transnistrean, serviciile speciale ruse pot destabiliza situaţia atât în regiunea Odesa, cât şi în întreg sudul Ucrainei. Ei pot destabiliza situaţia, iar apoi să o folosească în interes propriu, inclusiv, justificându-se prin apărarea intereselor, drepturilor vorbitorilor de limbă rusă", a spus Skibiţkii. 

Reprezentantul ucrainean a mai spus că lovitura de pe teritoriul din stânga Nistrului poate fi dată doar în cazul majorării substanţiale a contingentului militar. 

Totodată, Skibiţkii a mai spus că Transnistria joacă un rol destabilizator pentru securitatea Ucrainei.

PUBLIKA.MD precizează că anterior în regiunea transnistreană exista un contingent rusesc de menţinere a păcii format din peste 400 de militari. Pe lângă aceştia, în stânga Nistrului staţioneau ilegal aproximativ 1.500 de soldaţi ruşi, rămaşi acolo după reorganizarea Armatei a 14-a, sub pretextul că ar păzi depozitele de armament de la Colbasna.

Autorităţile de la Chişinău au cerut în repetate gânduri schimbarea formatului operaţiunii de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune de poliţie multinaţională. Pe de altă parte, oficialii ruşi s-au arătat împotrivă, declarând că renunţarea la actuala misiune de menţinere a păcii din regiunea transnistreană ar putea agrava situaţia şi chiar duce la un nou conflict armat

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu