Cât de periculos e să îndrepți un laser către un avion. Dacă vei afla, la sigur niciodată nu o să faci asta

Se pare că mulți oameni se distrează îndreptând lasere către avioanele care se află la altitudini joase. Ei bine, o astfel de joacă poate avea consecințe serioase asupra aeronavelor. De ce nu ar trebui să îndrepți lasere către avioane?

Țări precum Anglia au introdus deja o lege care interzice oamenilor să îndrepte lasere către orice vehicul care se află în mișcare. În această categorie intră: mașinile, trenurile, vapoarele și avioanele.

De asemenea, legea prevede amenzi usturătoare și chiar pedepse cu până la cinci ani de închisoare, a celor care o încalcă, scrie realitatea.net

„Să îndrepți un laser către un avion poate avea consecințe serioase, posibil fatale și este bine ca oamenii care folosesc lasere aiurea să aibă de a face cu penalități mai dure, pentru punerea în pericol a vieții altora", a explicat Steve Landells, specialist în siguranța zborurilor.

De ce sunt atât de periculoase laserele pentru avioane

Laserele îi pot afecta pe piloți ceea ce înseamă că abilitatea lor de a pilota avionul corect scade, iar din acest motiv viața tuturor pasagerilor de la bord poate fi pusă în pericol.

„Laserele pot orbi temporar piloții și le pot crea acestora leziuni pe retină. Mai mult, ele pot cauza o durere de cap îngrozitoare, lucru ce ar putea pune în pericol pasagerii de la bord", a declarat expertul în aviație Julian Bray.

Două astfel de cazuri, în care oamenii au îndreptat lasere către avioane au fost înregistrate recent în Waikato, Noua Zeelandă. Piloții Air New Zealand au declarat că înspre avioanele lor au fost îndreptate lasere, în timp ce se îndreptau spre Aeroportul Auckland din Waikato. Incidentele au avut loc separat, unul din ele la ora 19:40, iar celălatl la 20:30.

„Piloții nu au fost răniți, dar au fost destul de zdruncinați", a explicat sergentul senior de poliție din Waikato, Simon Cherry. „La unul din ei, laserul a rămas 26 de secunde – îmi imaginez că ar părea foarte mult. Asta a alertat cabina piloților. Ar cauza griji într-un avion plin de pasageri".