Cât de oportune sunt campaniile de informare a cetăţenilor înaintea Summit-ului de la Vilnius. LIVE TEXT Fabrika

(UPDATE 22.54) Ţăranu: Nu aş vrea să învăţaţi încet şi să fiţi întrerupţi peste un an, să vie alţii la guvernare. Noi avem nevoie de pragmatism. Voi sunteţi mai buni decât comuniştii.

(UPDATE 22.52) Zubcu: Uneori societatea este prea critică cu noi. Sunt ţări care au deraiat de la acest parcurs: Spania, Grecia. Uniunea Europeană nu este frumoasă nu când avem regim liberalizat de vize, dar când cumpărarea de produse este elementul de siguranţă, când avem locuinţe sociale. Lucrurile acestea deja se produc. UE este frumoasă prin normativele de viaţă.

(UPDATE 22.50) Mocanu: Noi vrem recunoaşterea diplomelor. Miza este prea mare. Pentru mine este o miză de viaţă. M-am înscris în PLDM pentru integrarea europeană.

(UPDATE 22.47) Mardarovici: Aceste 50% de susţinători pentru vectorul european sunt un indicator de performanţă pentru guvernare.

(UPDATE 22.45) Ţăranu: Puteţi să veniţi cu iniţiative câte vreţi, important să fie eficiente.

(UPDATE 22.43) Mardarovici: Un mesaj ca să ajungă la cetăţean trebuie repetat de mai multe ori.

(UPDATE 22.41) Zubcu: Posibilităţi de concurenţă sunt. Europa este frumoasă şi de stânga şi de dreapta.

(UPDATE 22.38) Ţăranu: Fiecare are segmentul său. Este prost dacă un partid încearcă să acopere tot spectrul. Cu cât mesajul partidului este mai pe înţeles, cu atât acest partid are de câştigat în plan electoral.Fiecare din aceste partide doreşte să câştige alegerile. Se va intensifica şi concurenţa între partide. Trebuie de evitat o confruntare dintre partide.

(UPDATE 22.36) Mocanu: Este foarte important ca la aceste campanii să se alăture ONG-urile şi societatea civilă.

(UPDATE 22.33) Mardarovici: Este nevoie de o campania care nu vin la cort sau nu intră pe site. Să le explice pensionarilor, mamelor cu copii. Eu aş face aceste campanii mai puţin sofisticate. Spre exemplu, familiile care au copii să li se spună că 95% din copii vor fi asiguraţi cu grădiniţe. Politicienii din Republica Moldova vorbesc cu termeni generali.

(UPDATE 22.31) Zubcu: Comunicarea prin intermediul corturilor este una amplă. Arătăm avantajele integrării europene. Noi deja avem mii de mesaje care le vom publica într-o carte. Gradul de informare este diferit. Plusul de bunăstare, confort, respect sunt realităţi ale Uniunii Europene.

(UPDATE 22.25) Mocanu: Când li se explică avantajele lumea zice da. Când vorbim de UE vorbim de mobilitatea academică. Avem peste o mie de proiecte în domeniul administraţiei publice locale. Orice cetăţean care are deschiderea de a asculta, înţelege avantajele. Integrarea europeană este unicul proiect naţional care va moderniza instituţiile statului.

(UPDATE 22.22) Ţăranu: Din păcate Uniunea Europeană este o temă deloc simplă. Propagarea ideilor europene este decalată în timp. Ceea ce fac partidele pe mulţi oameni i-au convins. Mai multe de 50% sunt convinşi că Uniunea Europeană este cea mai bună opţiune. Este meritul partidelor politice. Campania lansată de Publika pentru să fie un exemplu pentru alţii. E bine că partidele nu fac aceste campanii împreună. Fiecare partid va avea zone specifice unde acţionează singuri. Pentru PLDM este important să scoată oamenii la alegeri. Democraţii au o sarcină importantă, ei activează pe flancul stâng. Ei au scopul să micşoreze electoratul care pledează pentru Uniunea Vamală. Liberal-reformatorii au menirea să se prefacă într-un partid şi să susţină cele două partidele care poartă povara guvernării.

(UPDATE 22.15) Zubcu: Tema europeană nu este ceva nou pentru noi. Noi înţelegem realitatea Uniunii Europene şi vrem s-o transpunem în condiţiile Republicii Moldova.

(UPDATE 22.13) Mardarovici: Noi vrem să vedem dacă vor promova femeile în campania electorală. Noi trebuie să avem o diversitate de acţiuni şi campanii. De obicei campaniile sunt de termen scump şi se întâmplă înainte de un eveniment major. Campaniile au de obicei nişte termeni limitaţi. Cred că aşa se va întâmpla. Partidele trebuie să-şi urmeze identitatea şi să arate că vin cu soluţii diferite. PLR trebuie să vină cu o campanie proprie, chiar sunt obligaţi.

(UPDATE 22.10) Mocanu: Este extrem de benefic că în viitorul apropriat să avem acţiuni consolidate pentru susţinerea vectorului european. Parafarea Acordului de Asociere este cel mai important pas pe calea integrării europene făcut de Republica Moldova în ultimii 20 de ani.

(UPDATE 22.06) Ţăranu: La noi situaţia este complicată. Nu putem spune că toate partidele pledează pentru integrarea europeană. Partidele de la guvernare sunt obligate să găsească formula pentru a convinge cetăţenii privind vectorul european.

(UPDATE 22.03) Ţăranu: Nimeni nu a anulat compeţia politică. Dacă această competiţie dă naştere unor astfel de idei, să fie sănătoase. Astăzi am semnat acest pact. Eram printre primii 500. Sunt ferm convins că sunt foarte mulţi oameni care vor semna acest pact. E iniţiativa PLDM, dar ea crează backgroud-ul cu care partidele politice vor merge la alegeri. Mai puţin mă interesează că este iniţiativa PLDM. Nu poate un singur politic să realizeze această operă.

(UPDATE 22.00) Zubcu: La corturile noastre au venit oameni care sunt din alte partide, dar împărtăşesc vectorul european. Toate aceste componente acoperă tot mai mult spaţiu în Republica Moldova. Tot mai mulţi prind curajul european. Vectorul european este un angajament al nostru. Uniunea Europeană este pentru toţi.

(UPDATE 21.55) Mardarovici: Sunt sceptică, nu cred că multe partide vor subsemna acestui pact iniţiat de PLDM. Când e vorba de declaraţia Parlamentului Republicii Moldova, comuniştii sunt datori pentru votul acordat lui Vladimir Voronin în 2005. Partidele democrate au demonstrat că pot trece peste anumite lucruri şi pentru ei nu contează cine e la guvernare, ei votează. Aceste iniţiative sunt binevenite.

(UPDATE 21.51) Ţăranu: Comuniştii nu pot renunţa la interesul de partid, şi să pledeze pentru un interes mai larg. Se vor găsi mulţi care vor condamna această iniţiativă a PLDM. Acest pact se înscrie perfect în ceea ce se numeşte interesul naţional. Interesul politicianului trebuie să coincidă cu interesul naţional major.

(UPDATE 21.48) Mocanu: În domeniul integrării europene nu trebuie să fie loc de gelozie politică.

(UPDATE 21.47) Zubcu: Acest pact este o continuare a declaraţiei adoptată de Parlament. Mesajele care vin de la corturile noastre dau pulsul că cetăţenii noştri văd un plus în angajamentul european. Noi vom semna acest pact ca partid. Pentru noi nu contează cine înaintează o iniţiativă europeană.

(UPDATE 21.45) Zubcu: Am avut şi noi propria campania. Vectorul european nu s-a schimbat niciodata la PD. Vectorul european este un imperativ. La testul de verticalitate nu au rezistat mulţi. Este regretabil că partidele care promovează integrarea europeană nu au suport. Este nevoie de un plus de comunicare, de informare. Integrarea europeană nu este doar a partidelor politice, dar a cetăţenilor. Beneficii nu vor avea doar partidele dar şi cetăţenii. Cei care îşi schimbă vectorul de integrare europeană trebuie ajutaţi să revină la albia normală.

(UPDATE 21.42) Mocanu: Este nu doar o responsabilitate a partidelor dar şi o responsabilitate a ONG-urilor, a presei. Integrarea europeană va fi supusă provocărilor. Campania de promovare nu este pentru o perioadă scurtă. Este o chestie dinamică.

(UPDATE 21.40) Ţăranu: Cred că această campanie a întârziat. Trebuia de început în 2009. Pe parcursul acestor ani s-ar format o situaţie când ideea de integrare europeană s-a transformat într-una elitistă. Mulţi oameni nu ştiu ce este integrarea europeană. Acest fenomen se datorează informării proaste. Bravo lor că fac aceste acţiuni. Ceea ce fac acum partidele politice, va aduce la o majorare a numărului celor care pledează pentru integrarea europeană.

(UPDATE 21.36) Mardarovici: Fiecare lună era un pas pe care guvenarea în făcea pe calea integrării europene. Evenimentul de la Vilnius este unul foarte important nu doar pentru Republica Moldova dar şi pentru cetăţeni. Apreciez mult aceste iniţiative şi faptul că vor discuta cu oamenii. Oamenii nu au timp să citească aceste documente. Este bine când informaţia va fi transmisă prin agenţii acestor partide. Nu este suficient doar entuziasmul liderilor politici.

(21.30) Cu aproape o săptămână până la Summitul de la Vilnius, partidele de la guvernare vin cu campanii de infomare a cetățenilor. Mai mult, a fost lansată și o inițiativă de semnare a unui pact, care să impună semnatarii, indiferent de idealurile politice, să susțină integrarea europeană, singura cale de dezvoltare a Republicii Moldova.

Cât de oportune sunt acum aceste campanii de informare? Care este miza acestora?

Subiectul va fi discutat cu invitaţii emisiunii Fabrika:

- George Mocanu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PLDM

- Victor Zubcu, preşedintele organizaţiei de tineret a PD

- Anatol Ţăranu, director Centrului "Politicon"

- Ecaterina Mardarovici, preşedinte Clubului Politic al Femeilor

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu